VI Общо събрание на Национално Движение Русофили

VI Общо събрание на Национално Движение Русофили

Публикувано от:

НД „Русофили“  се обяви против въвличането на България във враждебни действия спрямо Русия

„Национално движение „Русофили“ се ангажира с противодействие на всички опити за въвличане на България във враждебни действия спрямо Русия.“ Това записаха в допълнение към Стратегията на движението делегатите на общото събрание на организацията. В стратегическия документ проблемът за мира и войната бе дефиниран като основен геополитически проблем.  В този смисъл организацията ще се стреми към повишаване на гражданската активност в името на един многополюсен свят.

Шестото общо събрание на НД „Русофили“ заседава в събота, 19 септември, в НДК. На него беше отчетена дейността за последните четири години. Освен в Стратегията, бяха направени промени и в Устава на организацията.

Николай Малинов бе избран за председател на Национално движение „Русофили“ за четвърти мандат. Кандидатурата му бе утвърдена единодушно. Малинов обаче уточни, че това за него ще бъде последен мандат, който ще продължи до парламентарните избори, тъй като оглавява политически проект и не смята за редно да съвместява двата поста. Движението трябва да съхрани надпартийния си характер, подчерта председателят.

Пред делегатите той направи равносметка за изминалия четиригодишен период. Откриване на редица паметници и паметни знаци, посветени на българо-руското братство, организиране на множество конкурси и фестивали на територията на цялата страна, провеждане на изложби, конференции, кръгли маси и концерти, разширяване на образователните дейности за изучаване и разпространяване на руския език и култура – това са основните дейности, на които се акцентира през последното десетилетие.

Въпреки политически мотивираната атака на прокуратурата срещу членове на организацията от края на 2019 г., резултатите от дейността на движение “Русофили” са забележителни, каза още Малинов. По неговите думи „силна е само тази държава, която пази своите завети, заветите на своите предци“. Русофилството произтича от историческите, културните и религиозните връзки между нашите два народа и в този смисъл русофобията е равнозначна на българофобия, смята Малинов. Той определи русофобията и като съвременен фашизъм и подчерта, че борбата срещу тази форма на насаждане на омраза остава от изключителна важност за българския народ.

Основните насоки и задачи за дейността на НД “Русофили” представи Юлиян Гошев. Акцентът и в предстоящата дейност ще бъде поставен върху развитието и разпространението на езиковите и културните връзки между България и Русия, както и за  привличане на младото поколение.

Представяйки предложенията по Стратегията на НД „Русофили“ Юрий Борисов  –  ръководител на аналитичния център на организацията, обоснова необходимостта да се противодейства на всички опити за въвличане на България във враждебни действия срещу Русия. По неговите думи Движението не се стреми да противопоставя две страни, а напротив – цели постигане на хармония между Изтока и Запада. Във връзка с това е особено важно да се подчертае приносът на българската организация в изграждането на Международно движение на русофилите, отбеляза Борисов.

В съответствие с новия устав беше утвърдено и новото ръководство на Движението. През новия си мандат Николай Малинов ще работи със 7 зам.-председатели. Иван Таков и Юлиян Гошев ще бъдат първи-зам.председатели. Другите петима са: Ваня Добрева, Владимир Чучуев, Милен Чакъров, Станислав Станилов и Явор Нотев.

Делегатите утвърдиха 165-членния състав на Националния съвет, в който са имената на депутати: Александър Симов, Антон Кутев, Валентин Ламбев, Петър Кънев, Светла Бъчварова, Станислав Станилов, Явор Нотев; известни общественници като Валентин Вацев, Георг Спартански – кмет на Плевен, Галина Стоянова – кмет на Казанлък, Георги Дуков – агенция КРОСС, митрополит Григорий – Велико Търново, митрополит Киприян – Стара Загора, ген. Шивиков, ген. Емил Миланов, ген. Златан Стойков, проф. Людмил Георгиев, проф. Нина Дюлгерова, проф. Светлана Шаренкова, Тихомир Стойчев, Христо Монов, Юрий Борисов, Георги Тодоров – кандидат за председател на БСП, и други.

Приветствия към форума

Във връзка с епидемиологичната ситуация и мерките за неразпространение на коронавирусната инфекция присъствието на чуждестранни гости тази година беше ограничено, но приветствия изпратиха руският посланик в България Анатолий Макаров и ръководителят на Kомисията по международни отношения на Съвета на федерацията Константин Косачов, както и дългогодишни симпатизанти на Движението.

Връзките между българи и руснаци имат дълбоки корени, които нееднократно са проверени във времето, подчерта представителят на руския посланик в България.

В приветствието на Константин Косачов се казва, че през годините НД “Русофили”  се е превърнало в „мощна и влиятелна обществена сила, отстояваща идеалите на духовното единство, братство и сътрудничество на народите на Русия и България“. Свидетелство за това е връчването на орден „Дружба“ на председателя на „Русофили” Николай Малинов лично от руския президент Владимир Путин през 2019 година. “Убеден съм, че гласът на русофилите на България все по-силно ще звучи и на международно ниво“, отбелязва Косачов.

Приветствие пристигна и от президента на Международната славянска академия, заслужилият деятел на науката на Руската федерация Сергей Бабурин. Той отбелязва, че „Националното движение „Русофили“ в България не просто обединява хората, които обичат Русия, помнят руско-българското братство, борят се за съхранение на българо-руската дружба и сътрудничество, но също са станали значима за цяла Европа сила, отстояваща възможността европейските народи да живеят в мир и благополучие“.

По думите на председателя на Комитета по развитието на гражданското общество, въпросите за обществените и гражданските организации към Държавната дума на Руската федерация Сергей Гаврилов за изминалите години „Русофили“ са станали „важен фактор в живота на България“; за всички православни християни в България и в Русия дейността на Движението в защитата на православните обществени и културни традиции е от голямо значение.

Според изпълнителния директор на фонд „Русский мир“ В. В. Кочин, който също отправи послание, усилията за съхранението на историческата правда и приноса на руските войници за освобождението на България от турското господство и фашистката окупация, които традиционно полага НД „Русофили“, заслужават особено внимание.