USA Today: Мелдоният е забранен по инициатива на Антидопинговата агенция на САЩ

USA Today: Мелдоният е забранен по инициатива на Антидопинговата агенция на САЩ

Публикувано от:

Мелдоният се оказал в списъка със забранени вещества на Световната антидопингова агенция (WADА) по инициатива на САЩ, съобщи вестник USA Today, позовавайки се на анонимен източник, предаде РИА Новости.

Според изданието Американската антидопингова агенция получила информация, че мелдоният е масово употребяван от спортисти от Източна Европа. Въпросът бил поставен на ежегоден симпозиум, а през октомври 2014 година препаратът вече е попаднал в полезрението на WADА.

В края на 2014-а са проведени тестове, като от 8300 проверени мелдоний е открит в 182 проби, всички на спортисти от Източна Европа.

Финансираното от американската антидопингова организация изследване е публикувано през април миналата година и е станало основание за включването на мелдония в списъка със забранените вещества, съобщава USA Today.

Както стана известно по-рано, веществото попадна в списъка със забранени препарати от 1 януари тази година, а в последните дни 7 руски спортисти, сред които и Мария Шарапова, бяха уличени в употреба на препарата.

Веществото “мелдоний” е метаболитен бустър за повишаване на издръжливостта.