US анализатор: Украйна няма място в НАТО

US анализатор: Украйна няма място в НАТО

Публикувано от:

Дъг Бендоу

Дъг Бендоу

Киев е в правото си да кандидатства за НАТО, но САЩ трябва да отговорят с отказа, пише във “Форбс” американският политически анализатор Дъг Бендоу. Според него влизането на Украйна в НАТО е контрапродуктивно и ще доведе единствено до ожесточен конфликт с Русия, съобщава Риа Новости.

Западът очевидно не е готов да поеме такъм риск заради Украйна, пише анализаторът. До момента западните политици не предоставяха на Украйна съществена подкрепа: финансовата и военна помощ се оказа твърде умерена. “Украинците не трябва да изпадат в илюзии за западната конница, която се лети на бели коне, за да победи казашките орди”, добавя Бендоу.

Той смята, че разширяването на НАТО никога не е било изгодна за Вашингтон, защото този процес е свързан с нарастване на разходите и увеличаване на рисковете в сферата на сигурността. В този смисъл Грузия и Украйна са неизгодни за САЩ съюзници: те няма да могат да защитят САЩ, а плюс това имат напрегнати отношения с ядрена Русия.

Именно затова приемането на Украйна в НАТО няма смисъл за САЩ и Вашингтон трябва ясно да покаже, че Украйна не трябва да се надява на намесата на НАТО в разрешаването на кризата с Русия, отбелязва Бендоу. “Членството в НАТО трябва да бъде въпрос на сигурност, а не благотворителност. Новите страни-членки трябва да съдействат за безопасността на американците”, пише Бендоу.

Анализаторът предлага мирен план за регулиране на украинската криза. Според него властта в Украйна трябва да бъде децентрализирана, а в замяна Източна Украйна да признае властта в Киев. Украйна трябва да се съгласи със загубата на Крим, където Бендоу предлага да се проведе още един референдум за отделяне с участието на международни наблюдатели. Освен това санкциите срещу Русия трябва да бъдат отменени, а Киев следва да се откаже от военните връзки с НАТО и САЩ, добавя наблюдателят. На снимката: украинските депутати ръкопляскат на решението си от 23 декември т.г. да премахнат неблоковия статут на страната си.