K

K

Uber ще си сътрудничи с Яндекс – руският Google

Публикувано от:

Американската компания Uber и руската интернет търсачка и основен конкурент на Google в страните от ОНД „Яндекс“ ще слеят бизнеса си за споделено пътуване в Русия и в други пет бивши съветски републики – Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия и Казахстан, съобщи bloombergtv.bg

Двете организации ще създадат нова компания, в която ще се влее и услугата за доставки на храна UberEats, която ще се предлага в горепосочените страни. Това се разбира от съвместно изявление на Uber и „Яндекс“, цитирано от ТАСС.

Американската компания ще вложи в съвместния проект $225 млн., а руската – $100 млн. Общата стойност на компанията се оценява на $3,725 млрд.

„С оглед на тези вложения и възможните корекции в момента на окончателно подписване на сделката 59,3% от компанията ще принадлежи на „Яндекс“, 36,6% – на uber, а 4,1% на съакционери“, се казва в съобщението.

Окончателното завършване на сделката се очаква да се осъществи в четвъртото тримесечие на годината. Тя вече е одобрена от съветите на директорите на Uber и „Яндекс“.

След новината за сделката с американския гигант акциите на „Яндекс“ отбелязаха исторически ръст, предава на свой ред РБК. На московската фондова борса дяловете на компанията скочиха с близо 25% (24,97%) до нива от 2039,5 рубли (около $33,94) за акция.