U.S. News обясни защо армията на САЩ не може да победи Русия и Китай

U.S. News обясни защо армията на САЩ не може да победи Русия и Китай

Публикувано от:

Съвременната американска армия не е в състояние да се противопостави на армиите на Русия и Китай дори поотделно тъй като тя „свикна” да се сражава изключително срещу въстанически армии в Близкия Изток, пише американското издание U.S. News & World Report, цитирано от РИА Новости.

„Докато САЩ с години се съсредоточаваха върху големи операции срещу въстаници в Близкия Изток, армиите на опонентите се развиваха”, пише изданието.

Американските сили си поставиха за задача воденето на бойни действия в „прашни, мръсни и неопределени войни по улиците на Ирак и Афганистан, което стимулираше развитието и производството на по-леко военно оборудване, се отбелязва в публикацията. Към такава техника се отнасят противоминните транспортни средства, например MRAP, безпилотните летателни апарати и други приспособления.

„През това време Русия започна работа над програма по укрепване и усъвършенстване на своите въоръжени сили. Страната инвестира в нови високотехнологични танкове и самолети, които могат да изстрелват няколко ракети едновременно, а също и смъртоносните комплекси „земя-въздух” от типа С-400, които вече са разположени в Сирия”, обръща внимание U.S. News.

Освен това Китай в последните години също се занимава с развитието на своите въоръжени сили, като обърна особено внимание на ВВС и ВМС. Поради това Китай успя да стане един от определящите фактори, осигуряващ развитието на региона.

Според автора на публикацията САЩ не може своевременно и адекватно да отговори на усилването на терористичната групировка ИД.

„В същото време ИД използва маневри, характерни за водене на „обикновена война“, дори в по-голяма степен, отколкото другите екстремистки групировки, с които САЩ са се сблъсквали. Освен това, ИД съчетава тези маневри с въстанически тактики, за да блокира границата с Ирак, използвайки за тази цел гражданската война в Сирия и изтеглянето на американските военно от Ирак през 2011 г.“, се казва в статията.