Tribune de Geneve: Терористите от ИД в Сирия получават финансиране от търговия с памук през Турция

Tribune de Geneve: Терористите от ИД в Сирия получават финансиране от търговия с памук през Турция

Публикувано от:

Терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД) получава финансови средства от търговия не само с нефт, но и чрез продажбата на памук, която се осъществява през Турция, пише швейцарският вестник Tribune de Geneve.

„Памукът представлява един от основните ресурси в Сирия, а сега се намира в ръцете на ИД“, се казва в статията. „Именно през Турция преминава този памук, който от много време осигурява финансови средства за операциите на ИД. Суровината предварително минава през ръцете на верига от посредници, които изкарват прехраната си чрез извършване на необходимото избелване“, отбелязва изданието.

„Нишката в крайна сметка завършва пътя си в мрежата за производство на нашите марки западно облекло, за което е много трудно да се определи ясно произхода на суровините“, пише още изданието. В статията се подчертава, че „облеклото, което купуваме, често носи по такъв начин (за „Ислямска държава“) средства за закупуване на оръжие, което се използва срещу невинните, както и за финансиране на тероризма, свирепстващ вътре в нашите демокрации“.

По думите на автора – икономиста Мишел Санти, „играчите на този пазар са обезпокоени предимно за качеството на продукта на всеки етап от преработката му, а произходът остава второстепенен въпрос“. „Ресурсите, които получава ИД (от търговията със сирийския памук), са добавка към 2-та млн. долара дневно от незаконната търговия с петрол, към конфискуваната собственост от ограбените и убити хора, както и към доходите от отвличане на хора с цел получаване на подкуп“, пише вестникът в заключение.

От какво печели ИД

Както отбеляза по-рано изданието, ИД разполага с различни източници на финансиране в Сирия. „Първият от източниците – това са жителите в контролираните от тях територии – близо 8 млн. души, сред които 6 млн. в Северен Ирак и 2 млн. в Сирия“, посочва вестникът. Те плащат по 10 % от месечните си доходи.

„Вторият източник на доходи е петролът. 40 хил. барела дневно позволяват на терористите да получават 800 хил. долара при цена за барел, плащана на място за 20 долара. Годишно ИД събира по този начин 290 млн. долара“, пише изданието, като пояснява, че ИД „удържат и половината от заплатите на иракските чиновници, живеещи в контролираните от тях територии“.