WP: Северна Корея твърди, че може да изтрие Манхатън от лицето на земята

WP: Северна Корея твърди, че може да изтрие Манхатън от лицето на земята

Публикувано от:

Северна Корея заяви, че може да изтрие Манхатън от лицето на земята чрез собствена водородна бомба, пише The Washington Post.

Американското издание цитира севернокорейския ядрен учен Чо Хуен Ил, чието изказване е публикувано в DPRK Today: „Ако установим нашата водородна бомба на междуконтинентална балистична ракета и ударим Манхатън в Ню Йорк, всички хора веднага ще загинат, а градът ще изгори“.

DPRK Today също отбелязват, че водородната бомба, с която разполага Северна Корея е с по-голяма мощност от разработената в СССР АН602 (известна като „Цар Бомба“). Корейското оръжие, по думите на Чо Хуен Ил, „поразява въображението“.

На 11 март лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун заповяда да се извършват по-активни ядрени изпитания. Няколко дни преди това той заяви, че учените на страната са успели да намалят размера на бойните глави, които трябва да бъдат прикрепявани към балистичните ракети. В началото на месеца младият държавник се разпореди ядреното оръжие да бъде в готовност във всеки един момент. В отговор на това в Пентагона заявиха, че имат готовност да контраатакуват Северна Корея.

На 6 януари КНДР официално обяви, че в страната са се провели успешни изпитания на водородна бомба. В същия ден геоложката служба в САЩ регистрира земетресения с магнитуд 5,1 на територията на Северна Корея, а от Сеул споделиха информацията, че епицентърът на труса е полигона, където Пхенян провежда експериментите с ядрени бомби.