The Wall Street Journal: НАТО разглежда възможността да увеличи броя на войските си край границите на Русия

The Wall Street Journal: НАТО разглежда възможността да увеличи броя на войските си край границите на Русия

Публикувано от:

Страните членки на НАТО обмислят да разположат допълнителни военни сили край границите на Русия и да ги поставят под официалното командване на Алианса, пише американският вестник The Wall Street Journal, цитиран от ТАСС.

Според изданието, един от плановете предвижда разполагането на четири батальона с численост от 800 до 1000 души в Полша, Литва, Латвия и Естония. Друг вариант предполага дислокация на един батальон в целия регион.

Освен това, администрацията на САЩ е посочила, че възнамерява да предаде американските военни, базирани в Полша и балтийските държави, под прякото командване на Северноатлантическия алианс, отбелязва изданието, като уточнява, че във всяка от тези страни се намират по 150 американски военни.

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че НАТО прикрива действията си с измислени предлози за мнима заплаха, изхождаща уж от Русия. При това, според Песков, всеки план за приближаване на военната структура на Алианса към границите на РФ ще доведе до ответни действия от страна на Москва.