The National Interest: В Сирия Русия показа на САЩ как трябва да провежда военни операции

The National Interest: В Сирия Русия показа на САЩ как трябва да провежда военни операции

Публикувано от:

Анализаторът на американското издание The National Interest Блейк Франко счита, че операцията на ВКС на РФ в Сирия е показала как трябва да се провеждат военни операции на територията на други държави, предаде RT. Той предложи на американската армия да вземе руската за образец.

„Основният извод, който може да се направи, гледайки руската кампания, е достатъчно прост: операцията с ясно изразени и умерени задачи се оказва по-ефективна от грандиозните планове за сваляне на режими и строителство на държави-нации“, отбелязва анализаторът.

Първо, Москва успя да избегне попадането в тресавището на сирийския конфликт заради това, че е определила точно и ясно интересите си, счита авторът.

„Мнозина смятат, че изтеглянето на руските войски се дължи на увеличаването на разходите за кампанията или умората от войната, но те пренебрегват един факт – поставените задачи са изпълнени“, подчертава Франко.

Второ, Русия веднага определи кой е враг и кой съюзник в сирийската война. Москва заложи на правителствените сили, противници на които бяха не само терористите от ИД, но и всяка друга групировка със сходни с радикалите приоритети. Москва и Дамаск поясниха срещу кого ще водят борба и това им позволи да си намерят привърженици, отбелязва изданието.

Изпращането на сухопътни войски не бе необходимо и Москва успя да се фокусира върху другите цели на операцията – на подобряването на координацията между подразделенията на разположената в Сирия група, тестването на новите военни системи и демонстрирането на възможностите на оръжието за бъдещия му износ. Всички тези задачи можеха да бъдат решени на практика без риск от големи загуби в личния състав.

Що се отнася до Вашингтон, то в основен проблем за САЩ в Сирия се превърна липсата на ясна стратегия: първо Белият дом използваше рязката формула „Асад трябва да си тръгне“, след това риториката бе смекчена, а сега администрацията на Обама изобщо „не е наясно, трябва ли Асад да си тръгне“. Ако целите на Вашингтон са да постигне свалянето от власт на Асад и победа над ИД, то тяхното изпълняване в близко бъдеще би било изключително трудно, обобщава експертът.