Telegraph: САЩ и ЕС никога досега не са били толкова слаби

Telegraph: САЩ и ЕС никога досега не са били толкова слаби

Публикувано от:

През 2015 г. стана като никога ясно, че на многовековната хегемония на Запада е настъпил край, пише британският журналист Кристофър Букър във вестник The Telegraph.

„През 2015 г. ние станахме свидетели на рядко геополитическо преместване на властта – никога още пред лицето на различни нови външни предизвикателства лидерите на ЕС и на САЩ не са изглеждали по-слаби или озадачени, отколкото сега”, пише журналистът.

Според него, Западът не може да се справи нито с потока от бежанци, нито с терористичната заплаха от Близкия Изток, провокиран от „преизпълнените със суета нахлувания” в Ирак, Афганистан и Либия”. „Никога още нашите политици и нашите политически институти не са уважавани по-малко от сега”, твърди Букър.

„Илюзиите на Запада са в разрез с реалността навсякъде, където е възможно – както в случая, когато безразсъдният порив да придърпаме Украйна в ЕС и в НАТО неизбежно провокира ответната реакция от страна на Владимир Путин, на чийто фон ние изглеждаме безсилни до нищожество”, казва журналистът.

Букър препраща към известната книга на немския историограф Освалд Шпенглер „Залезът на Европа”, публикувана през 1918 г. Според журналиста заглавието на книгата на Шпенглер се появило 90 г. по-рано, отколкото трябва, тоест „залезът на Европа” става сега.

„Имаме голям свят, доста по-малко сантиментален и по-суров от този, към който се привикнали. В близките години той ще се променя по-бързо, отколкото можем да си представим”, обобщава журналистът.