The Telegraph: Нацисти и чужди наемници се бият с опълченците в Източна Украйна

The Telegraph: Нацисти и чужди наемници се бият с опълченците в Източна Украйна

Публикувано от:

Кореспондент на британския вестник The Telegraph посети погребението на един от бойците от батальона „Азов”, участващ във военната операция в Източна Украйна. Според журналиста, някои от дошлите да се сбогуват със загиналия боец, не крият, че са нацисти. Един от тях дори имал татуировка с емблемата на SS на врата си.

Авторът на статията твърди, че батальонът „Азов” има най-нееднозначната репутация от всички, които участват в обсадата на Донецк в момента.

Батальонът „Азов” използва неонацисткия символ „вълча кука” на знамената си, а бойците открито заявяват антисемитските си възгледи и превъзходството на бялата раса.

„Аз лично съм нацист”, казва боец с псевдонима „Фантом”. Той е 23-годишен младеж, бивш юрист. Облечен е с камуфлаж и носи автомат Калашников. „Мразя представителите на другите националности, но мисля, че всяка нация трябва да си живее в своята държава”, споделя „Фантом”.

Преди да встъпят в редиците на „Азов”, новобранците преминават само през двуседмични тренировки. Оръжието и оборудването се предоставят от министерството на вътрешните работи или от частни спонсори.

Щаб-квартирата на батальона се намира в град Урзуф на брега на Азовко море, в сградата на бивша вила, собственост на сваления от власт президент Виктор Янукович.

Мускулест мъж с черна тениска и камуфлажни панталони, представящ се за господин Билецки, разказва, че батальонът е лека пехотна единица, идеална за военни действия в града.

35-годишният командир е започва създаването на батальона, след като е освободен от предварителен арест през февруари тази година на фона на прозападните протести в Киев. Той отрича обвиненията в опит за убийство, като определя делото като политически мотивирано.

Билецки е лидер и на екстремистката група Социал-нациаонална асамблея.

„Азов” за кратко време успя да привлече в редиците си и чужди наемници. Бойци от Италия, Гърция, Ирландия и скандинавските страни са сред бойците в батальона.

Микаел Скилт, бивш снайперист от шведската армия, провежда тренировки на базата в Урзуф. „Когато видях протестите на Майдана, аз разбрах храбростта и страданията на тези хора. Воинът в мен се събуди. Но вие не можете да постигнете много с палки и камъни. Аз имам някакъв опит и реших, че ще мога да помогна”, заяви Скелт пред The Telegraph.

Шведът споделя, че получава заплата от  £100 на месец. След като приключи работата си в Украйна, той планира да отиде в Сирия.

Подобни персонажи дискредитират киевските власти, смята авторът на статията. Те дават единствено повод за това, пратвителството с право да бъде наричано “фашистка хунта”.