Tанева: 400 млн. лв. са загубите от санкциите срещу Русия

Tанева: 400 млн. лв. са загубите от санкциите срещу Русия

Публикувано от:

1/3 от износа за Великобритания е зърно – основно слънчоглед и царевица, след това пилешко месо и млечните продукти. Решението за “Брекзит“ няма как да се харесва на който и да е от нас.

Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева по БНТ.

“Ръководството на ЕС трябва да си даде сметка, че резултатът от референдума е оценка на това как се е управлявало досега. Призовавам да се намали бюрокрацията и да се определи стратегия за бъдещото развитие на общността”, добави тя.

По думите ѝ Член 50 е твърде общ, предстоят 2 години, в които ще се договори излизането. “Надявам се Великобритания да остави възможността за българските граждани да продължат да работят”, каза Танева.

Санкциите срещу Русия също предизвикаха недоволството в земеделието. Вследствие на политическо решение пострада хранителната индустрия на цялата общност. Нужни са усилия да се възстановят нормалните търговски отношения, призова Танева. До края на май загубите на хранителната индустрия и земеделския сектор след въвеждането на санкциите срещу Русия са в размер на 400 млн. лева, от тях 220 млн. лв. са пряко в сектор Мляко.

Има индикации, че през юли темата ще бъде поставена под внимание, за да се ограничи свръхпроизводството от определени държави.