Stratfor: Турция изпусна шанса да подобри отношенията си с Русия

Stratfor: Турция изпусна шанса да подобри отношенията си с Русия

Публикувано от:

За да постигне целите си в Близкия изток, Турция трябва да възстанови отношенията си с Москва. Анкара обаче изпусна поредната възможност да направи това, пускайки на свобода Алпарслан Челик – заподозрения за убийството на руския пилот Олег Пешков, считат анализаторите от американския център за анализи Stratfor, предаде РИА Новости.

Според тях отношенията между Русия и Турция имат сложен характер и „отиват много по-надълбоко“ от инцидента със сваления от Турция руски Су-24 в небето над Сирия.

Stratfor пише, че Турция се опитва да разпространи влиянието си в северната част на Сирия, населена от кюрди. Същите тези територии обаче са частично контролирани от представители на терористичните организации, срещу които води борба армията на Башар Асад, подкрепяна от руските ВКС.

„Фактът, че Турция свали руския изтребител, а впоследствие бе убит и руският пилот, прави подобряването на отношенията между Анкара и Москва доста трудно. Русия настоява Турция да се извини, но турското правителство отказва да го направи. Москва също така иска и наказание за Алпарслан Челик, който е заподозрян за убийството на руския пилот Олег Пешков“, отбелязват авторите на публикацията.

Според анализаторите арестът на Челик на 31 март е бил „малка, но важна стъпка“ към нормализирането на отношенията. Решението да бъде освободен заподозреният за убийството обаче, означава, че отношенията между Турция и Русия си остават напрегнати.

„За Турция това означава, че амбициите й за създаването на безопасна за нейните войски зона в Сирия остават далеч от реализацията“, пишат анализаторите. Те посочват още, че Анкара разбира, че за постигането на тази цел трябва да подобри отношенията си с Кремъл.

„Сега Москва едва ли ще подкрепи усилията на Турция без значителни компромиси от нейна страна“, обобщава Stratfor.