Stratfor за дружбата между Анкара и Киев: Едва ли ще е задълго

Stratfor за дружбата между Анкара и Киев: Едва ли ще е задълго

Публикувано от:

Централна тема на преговорите по време на посещението на украинския президент Порошенко в Турция беше сътрудничеството между двете страни в отбранителната сфера. При това съюзът между Киев и Анкара изглежда доста странен, понеже двете страни са малко свързани в политическата и културната сфери, обединява ги само общият им опонент — Москва. Даденият алианс обаче на практика няма шансове за дълго съществуване, считат анализаторите от американския изследователски център Stratfor, предаде РИА Новости.

От тяхна гледна точка споразуменията за сътрудничество в отбранителната сфера, постигнати на преговорите между Порошенко и Ердоган, състояли се на 8-9 март, са били „пряко обръщение към Русия“.

Увеличаването на руските военноморски сили в Черно море не устройва Турция, която контролира проливите Босфор и Дарданелите. Особено тревожна за Анкара стана темата за военен сблъсък с Русия след свалянето от турските ВВС на руския самолет Су-24 в небето над Сирия, в резултат на което отношенията между двете страни се изостриха, пише Stratfor.

Освен това, продължават анализаторите, Турция е обезпокоена от успехите на руската авиация в Сирия, тъй като участието на Русия в сирийския конфликт позволи на армията на президента Башар Асад да извърши успешно настъпление и да съдейства за повишаване на статуса на Отряда за народна самоотбрана на кюрдите (YPG) в Сирия.

Интересът на Киев към военно сътрудничество с Анкара, според авторите, се крие в това, че украинските власти така и не признаха резултатите от референдума през 2014 година, според резултатите от който Крим се присъедини към Русия. Освен това, киевските власти обвиняват Русия в подкрепа на опълченците в Донбас, макар Москва многократно да е заявявала, че не се явява страна в конфликта.

 „Всяко украинско-турско сътрудничество вероятно ще бъде ограничено, понеже и двете страни са съсредоточени върху своите собствени конфликти. Тези държави се различават както географски, така и тактически. Киев и Анкара в момента се противопоставят на Москва, което ги подтиква към съюз помежду им“, обобщават анализаторите, подчертавайки, че подобно обединение ще има временен характер.