Stratfor: Германия преосмисля отношенията си с Русия

Stratfor: Германия преосмисля отношенията си с Русия

Публикувано от:

Визитата на вицеканцлера и министър на икономиката на ФРГ Зигмар Габриел в Москва свидетелства, че Германия преосмисля своите отношения с Русия, считат анализаторите от американския изследователски център Stratfor.

В сайта на организацията се казва, че макар официалната цел на визитата да е обсъждане на двустранния стокооборот, срещата предполага, че Берлин търси начини да смекчи или даже да отмени сегашните наказателни мерки против Москва.

Санкциите на ЕС усложниха експорта на стоки в Русия. В първата половина на 2015 г. доставките на немска продукция за РФ са намалели с 32% спрямо същия период на миналата година. Икономическият ръст в Европа е крехък и Берлин се стреми към диверсификация на своя експорт.

Берлин е заинтересован и от укрепване на енергийните връзки с Москва. Освен това Германия разглежда Русия като ключов играч в разрешаване на сирийската криза, свързана с наплива на бежанци в Европа. Позицията на Берлин по отношение към правителството на Башар Асад винаги е била по-мека, отколкото в другите европейски страни, считат анализаторите.

Според тях, Германия може да дефинира причини за смекчаване на позицията по отношение на Москва, тъй като през последните месеци обстановката в Украйна остава стабилна. Държави като Италия, Франция, Чехия, Унгария и Гърция само биха приветствали подобряването на отношенията, пишет Stratfor.