Spiegel: Антируският фронт се разпада

Spiegel: Антируският фронт се разпада

Публикувано от:

Санкциите срещу Русия не донесоха на западните страни никакви резултати и антируският фронт в Европа се разпада пред очите ни, пише Der Spiegel.

Изданието отбелязва, че миналата седмица Путин е извършил доста умел ход, заявявайки, че Москва би могла да отмени ответните мерки срещу ЕС, ако има напредък в мирното регулиране на ситуацията в Украйна. По думите на руския президент за тази цел Евросъюзът трябва да даде гаранции на Русия и да окаже натиск върху Киев.

Думите на Путин могат да отслабят увереността на ЕС в целесъобразността на санкционната политика, още повече че далеч не всички западни страни споделят антикремълските настроения. И ако Източна Европа се изказва за строг курс по отношение на Москва, то Франция, Германия и Италия отдавна се обявяват за постепенното смекчаване на санкциите, отбелязва авторът на публикацията.

И понеже надеждите на Запада за политическо въздействие на санкциите не се оправдаха, европейските лидери са все по-склонни да вярват, че Москва по-лесно би могла да бъде подтикната към отстъпки с помощта на малки поощрения, а не чрез наказателни мерки, подчертава изданието.

„Предстоящото удължаване на санкциите на ЕС може да бъде последно“, пише авторът.

Както отбелязват критиците на антируските мерки, Москва не може еднолично да осигури реализацията на Минските споразумения, тъй като в процеса участва и украинското правителство. Някои наблюдатели в Брюксел отбелязват, че Киев е заинтересован от това, антируските санкции да бъдат удължени колкото се може повече, заключава немското издание.