SCF: САЩ забравят за „агресията”, когато им е нужна помощта на Русия

SCF: САЩ забравят за „агресията”, когато им е нужна помощта на Русия

Публикувано от:

Това, че президентът на САЩ Барак Обама вече успя да нарече „дипломатически триумф” споразумението на „шесторката” с Иран по нейната ядрена програма, би било невъзможно без участието на Русия, написа известният американски журналист Финиан Кънингам в Strategic Culture Foundation.
В продължение на седмица държавният секретар на САЩ Джон Кери води преговори „един на един” с иранския външен министър Джавад Зариф, за да се постигне „предварителното споразумение” в рамките на женевския форум, напомня журналистът. След това външните министри на останалите страни от „шесторката” – Великобритания, Германия, Китай, Русия и Франция – се присъединиха към колегата си, за да дадат на процеса необходимия импулс. Решаващо влияние върху процеса обаче е оказал Сергей Лавров, към който се обръщал Джон Кери.

На значението на руската дипломация за крайния успех от преговорния процес е обърнала внимание представителката на Държавния департамент Мари Харф, отбелязала „ключовата роля” и помощта на Сергей Лавров на преговорите в Лозана, отбелязва Кънингъм.

„Фиксирайте тази мисъл: Това е същата Русия, която Западът демонизира през последните 12 месеца, обвинявайки руския президент в „завладяване на територии” и създаване на заплахи за сигурността на Европа и даже на целия свят”.

Ироничността на ситуацията достига до крайност, когато става ясно, че за изглаждането на детайлите за възможното снемане на санкциите спрямо Иран, Вашингтон зове на помощ друг обект на своя икономически натиск – Русия, пише Кънингам.

Според него, Вашингтон за пореден път проявява непоследователността на своята политика и допуска разрив между официалната реторика на американските власти и действията им в конкретна ситуация. Това говори, че праволинейната и агресивна информационна кампания на Запада против Русия няма никакви реални основания и е отражение на високомерие, излизащо извън пределите на здравия разум, е уверен американският журналист.

„На Вашингтон му се струва, че с Русия, както и с Пекин, може да се отнася като с играчка. На едното блюдо на везните се слагат обвиненията в „агресия” и въвеждане на необосновани санкции, а на другото – „дружески” телефонни позвънявания на Русия в моменти, когато у американската дипломация се появят сериозни проблеми. Разбира се, добрата воля на Москва по отношение на Вашингтон не е безгранична, отчитайки обструкциите от страна на САЩ, на които е подложена Русия през последните години” – обобщава Кънингам.

Днес Плюс