Reuters: Защо Порошенко обеща, а не може да се раздели с бизнеса си

Reuters: Защо Порошенко обеща, а не може да се раздели с бизнеса си

Публикувано от:

Ройтерс разпространи интересен анализ, в който обяснява, че украинският президент няма да изпълни и половината от обещанията си. Забележително е, че  в заглавието на тази статия, Ройтерс нарича Порошенко “шоколадов  цар” /«Ukraine’s Chocolate King president finds promise tough to keep»/.  Петро Порошенко няма и да се оттегли от бизнеса си, твърдят журналистите от агенцията.

Един от най-богатите украинци и собственик на сладкарска империя, даде необичайно обещание през пролетта по време на кампанията си за президентските избори – че ако бъде избран, ще продаде по-голямата част от своите бизнес активи.

“Като президент на Украйна искам да се грижа само за доброто на страната си и ще направя именно това”, заяви той в интервю. Порошенко спечели изборите, но все още не е спазил своето предизборно обещание, пишат Стийв Стеклоу и Анджули Дейвис от Ройтерс.

Докато страната му е във война, икономиката й запада, а валутата й отслабва, 49-годишният украински президент не е продал нито един от активите си, включително най-ценния – мажоритарния дял в компанията Рошен (Roshen), която е и най-големият производител на сладкарски изделия в Украйна. Обещанието му изглежда става жертва на същите онези проблеми, които той има като държавен глава.

Изпълнителни директори в двете финансови компании, които Порошенко е наел, за да му помогнат да продаде активите си, правят уточнението, че по принцип сделките, особено в бившите съветски републики и Източна Европа, често пъти отнемат по година и повече. Но те също така признават, че моментът е изключително лош за клиента им.

“Очевидно времето не е добро за продажби”, каза Джовани Салвети, управляващ директор на компанията Rothshild CIS, която се опитва да осъществи продажбата на Рошен. “Надявам се ситуацията да се подобри през първото или второто тримесечие” на 2015 г.

Макар Пасенюк, управляващият директор на финансовата група “Инвестиционен капитал Украйна” (Investment Capital Ukraine, ICU), който е финансов съветник на Порошенко, заяви, че има споразумение за продажба на друг от активите му. Той отказа да уточни на кой, но посочи, че сделката не е приключила и че не е ясно кога или дали изобщо това ще стане.

Освен Рошен собствеността на Порошенко включва редица други активи, включително недвижими имоти и инвестиции в банка, застрахователна компания и корабостроителница в Крим. Той е и собственик на украинска телевизия, която каза, че ще запази.

През октомври украинското списание “Новое время” оцени богатството на Порошенко на 816 милиона долара и го постави на 9-о място сред 100-те най-богати украинци. В данъчната си декларация пред държавата Порошенко е посочил, че през 2013 г. доходите му са били на обща стойност 6,3 млн. долара и в голямата си част са били от продажби на ценни книжа, дивиденти и лихви. Упоменал е заплата от едва 29 200 долара.

Пасенюк каза, че украинският президент не следи изкъсо продажбата на активите си. “Той си има къде-къде по-добри и по-важни неща” за вършене от това да пита по този въпрос, посочи директорът от “Инвестиционен капитал Украйна”. Пасенюк допусна, че Порошенко не е спазил “обещанието си от кампанията, “защото не иска да го възприемат като поредния олигарх”. “Смятам, че базисните му активи по никакъв начин не са зависими от политиката и едва ли може да са повлияни от поста му”.

Някои от предшествениците на Порошенко бяха обвинявани в използване на президентската институция за лично обогатяване.

Според украинската прокуратура Виктор Янукович, който през февруари избяга в Русия, е напуснал страната с милиарди долари. Той отрече да е извършвал каквито и да било закононарушения.

Няколко инвестиционни банкери, специализирани в потребителския пазар, изразиха скептицизъм в скорошни интервюта, че някоя компания би инвестирала в украинска компания като Рошен с оглед на сегашния политически климат в страната. Много от тях дори не следят потенциалната й продажба, като един дори каза, че не е “сигурен, че тя е реална”/Uainfo