Reuters: ЕС призовава Турция да „не пречи” на санкциите срещу Русия

Reuters: ЕС призовава Турция да „не пречи” на санкциите срещу Русия

Публикувано от:

Евросъюзът призовава турските власти да „не пречат” на ограничителните мерки срещу Русия, съобщи  Reuters, цитиран от РИА Новости.

Reuters, позовавайки се на източник, съобщи, че по време на предстоящата визита на официалните представители на ЕС в Анкара, те ще се опитат за убедят турските власти да се присъединят към европейските санкции срещу Русия. В краен случай, европейската делегация ще иска да се договори за това, Турция да не злоупотребява със създалата се ситуация и да не получава допълнителна изгода, изнасяйки в Русия продукти, забранени за внос в РФ от страните в ЕС.

Освен това, по време на официалната визита в Турция европейските чиновници от ЕС възнамеряват да обсъдят въпроса за сътрудничеството с Анкара в рамките на борбата с екстремистката организация „Ислямска държава” и другите радикални групировки. Турция е транзитен пункт за европейците, отправящи се към Близкия Изток, за да воюват на страната на екстремистките групировки.

Европейските чиновници планират да се договорят с турските власти да им окажат помощ при идентифицирането на чужди бойци, както и в осигуряването на авиационната сигурност.

Новият върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, еврокомисарят по политиката на съседство Йоханес Хан и еврокомисарят по хуманитарните въпроси Христос Стилианидис ще посетят Турция на 8-9 декември.

Както се съобщава в комюникето на Европейската комисия, съвместната визита в началото на мандата на новата ЕК демонстрира важността на Турция за ЕС като страна-кандидатка и като ключов партньор и съсед.

„Това е също така ясен сигнал за това, че комисията се стреми и е насочена към разширяване на целия диапазон от отношения между ЕС и Турция, за да бъде напълно отразена стратегическата важност на нашите отношения. ЕС също така възнамерява да активизира помощта на Турция в нейните заслужаващи одобрение усилия по приемането на такова голямо количество бежанци”, се съобщава в комюникето.