Politico: САЩ се страхуват и се опитват да спрат „Северен поток-2“

Politico: САЩ се страхуват и се опитват да спрат „Северен поток-2“

Публикувано от:

Конфликтът около разширяването на газопровода „Северен поток-2“ прилича все повече на  „класическа драма от времето на студената война“, в която Москва и Вашингтон се борят за влияние в Европа, пише вестник Politico, съобщи РИА Новости, цитирана от “Руски дневник”.

Брюксел, Варшава и Вашингтон се опасяват, че газопроводът ще бъде „дипломатическа палка“ в ръцете на Москва и ще й позволи да влияе върху доставките на газ за Централна Европа, без да ощетява немския пазар. След реализацията на проекта делът на „Газпром“ на германския енергиен пазар ще нарасне до 60%, се казва в анализа,.

“Някои европейски страни шумно сигнализираха, че последствията (от строителството на „Северен поток-2“, бел.ред.) ще засегнат не само отношенията между Москва и Берлин…Ние продължаваме да изразяваме безпокойството си от „Северен поток“, както на общоевропейско ниво, така и по отношение на Германия“, заявява посланикът на САЩ в Германия Джон Емерсън, цитиран от изданието.

„Политико“ отбелязва, че в Берлин са недоволни от опитите на Белия дом да повлияе на дискусията за строителството на газопровода.

“Има въпроси, които европейците трябва да решават сами“, гласи отговорът на германския посланик във Вашингтон Питер Витиг. По думите на дипломата американците „са подели страховете на някои европейски страни“.

“Брюксел също отчаяно се опитва да спре реализацията на газовия проект – европейските власти търсят правни основания за преустановяването на втория „Северен поток“, но това ще бъде трудно. Комисариатът по енергетика на Еврокомисията излезе със заключението, че целият проект попада под европейски регламент, включително и частите от газопровода, минаващи по дъното на Балтийско море, отбелязва изданието. При това положение би следвало да се приложат правилата на Евросъюза, които забраняват на доставчика на газ да е и собственик на инфраструктурните обекти, което пък ще лиши „Газпром“ от контрола върху газопровода” пише изданието, като отбелязва, че според правния отдел на ЕК правилата за регулиране на енергийния пазар на ЕС не се отнасят за проекта.

„Ако бъде приета позицията на правния отдел, то Евросъюзът няма как да приложи европейското енергийно законодателство спрямо всички части на „Северен поток-2“, твърди в анализа си Генералната дирекция по енергетика на ЕК.

Проектът „Северен поток-2“ предвижда изграждането на две газови тръби с обща мощност 55 млрд. куб.м.газ годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. „Газпром“ ще притежава 50% от създадената специално за целта компания Nord Stream-2 AG, а европейските компании BASF, E.On, Engie, OMV, Shell — по 10% .

Най-големият противник на проекта е Украйна, която ще загуби ролята си на основен газов транзитьор за Европа. Литва, Латвия, Естония, Полша, Унгария, Румъния и Словакия също изпратиха до Брюксел писмо с критики към проекта, заявявайки, че той ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ, ще застраши енергийната сигурност на страните от Централна Европа и ЕС и допълнително ще дестабилизира ситуацията в Украйна.