Politico посочи петте причини за отслабването на влиянието на Германия

Politico посочи петте причини за отслабването на влиянието на Германия

Публикувано от:

Влиянието на Берлин в Европа отслабва, въпреки неговата икономическа мощ, пише редакторът на Politico Флориан Едер. За това, според него, свидетелстват преди всичко отслабването на дясноцентристките в Европейската народна партия – общоевропейското обединение, в което влизат християндемократичните, националистическите, консервативните и други партии в Европа от дясноцентристкия спектър. Това се случи в резултат на парламентарни избори през 2015 година редица страни от Европа (в частност Гърция, Финландия, Испания и Полша).

„В резултат Ангела Меркел остана в ЕНП единственият председател на правителство на голяма европейска страна. Нейните идеологически партньори изчезват, точно както и привържениците на нейната политика”, отбелязва се в статията.

Второ, налице е появата на нови съюзи, пише Едер. Миграционната криза и противоречията в Германия сплотиха по-тясно страните от Вишеградската група – Полша, Чехия, Словакия и Унгария. И когато действията на тези страни, от гледна точка на ЕС, започват да противоречат на фундаменталните европейски ценности, законодателството не позволява на Брюксел да отвърне с правови мерки.

Освен това, засилила се е и независимостта от Берлин и Париж на институции като ЕК и ЕП, които започват да действат като самостоятелни политически играчи, отбелязва журналистът. При това германците в тези организации, действат на страната на Брюксел, а не на Берлин. Такива, в частност, са позициите на генералния секретар на ЕП Клаус Веле и заместник-председателя на ЕК Мартин Селмайър.

И, накрая, Ангела Меркел не разполага с достатъчно силни партньори в другите страни от ЕС, които биха помогнали с решението на миграционния въпрос, а премиерът на Великобритания Дейвид Камерън се придържа към своята линия, когато става дума в ЕС за мигрантите.

„Възхода на ДАЕШ, терористичните актове в Париж, неразрешеният конфликт в Сирия, нападенията в Кьолн в новогодишната нощ – всичко е свързани и не е възможно да се отделят отделни подлежащи на решение проблеми. И Меркел рискува да поеме вината, защото няма кой да й помогне с океана от кризи”, прави извод Флориан Едер.