People’s Daily: Посещението на Кери в Москва символизира успеха на Русия в Сирия

People’s Daily: Посещението на Кери в Москва символизира успеха на Русия в Сирия

Публикувано от:

В сряда държавният секретар на САЩ пристигна на двудневна визита в Москва, която е третото му посещение в Русия от началото на военната й операция в Сирия. Според анализатори, визитата на Кери в Русия е символ на успешната операция на Русия в Сирия, пише People’s Daily.

„Джон Кери за по-малко от година посети Русия три пъти. Това е много интересно. Днес не Москва се моли, а точно обратното — Вашингтон моли Москва“, счита ръководителят на отдела за изучаване на външната политика към Центъра за изследване на въпросите за развитието на Китай Уан Ченцай, като нарече визитата на Джон Кери в Москва символ на успешната операция на Русия в Сирия.

Тук е мястото да отбележим, че по време на посещението си в Русия през декември 2015 г. Кери заяви, че в процеса на преговорите вниманието е акцентирано върху политическото регулиране, в хода на което сирийският народ ще успее да реши бъдещето на страната си. Това означава, че държавният секретар на САЩ е приел позицията на Русия, че съдбата на Башар Асад ще се решава от сирийския народ.

От руското външно министерство съобщиха, че по време на визитата на Кери в Москва страните ще обсъждат сирийския въпрос. Сирийските правителствени войски с подкрепата на ВКС на Русия постигнаха големи успехи, а руският президент, обявявайки изтеглянето на основната част от военния контингент на РФ от Сирия, отбеляза, че при необходимост Русия е способна да увеличи групировката в Сирия до необходимите размери само за няколко часа. Анализаторите твърдят, че на този фон Вашингтон вероятно ще приеме позицията на Русия за Сирия по почти всички въпроси.

Уан Ченцай счита, че по време на военната операция в Сирия Русия е демонстрирала статут на държава и се е върнала на световната арена. Това мнение споделя и директорът на Института за Русия към Китайската академия за съвременни международни отношения Фен Юйцзюн. Той счита, че военната операция на Русия в Сирия действително е постигнала целите си. „Военната операция в Сирия позволи на Русия да принуди САЩ да седнат на масата за преговори на фона на възможната пряка конфронтация с Русия в Сирия, а не да я игнорират и абсолютно да маргинализират нейния статут в международната политика. От тази гледна точка Русия постигна тактическата си цел“, отбелязва Фен Юйцзюн.

Според специалистите, военната операция на Русия в Сирия срещу екстремистката групировка „Ислямска държава“ е сближила Русия със Запада, а изтеглянето на войските от Сирия демонстрира искреност при провеждането на преговорите по сирийския въпрос и ще помогне за подобряване на отношенията със западните страни начело със САЩ и ЕС.

Уан Ченцай счита, че визитата на Джон Кери в Москва ще помогне за подобряването на отношенията с Русия, като отбеляза, че още преди това Русия и САЩ са дали редица сигнали за смекчаването в двустранните отношения. По думите му в началото на март в статия, публикувана в сп. „Русия в глобалната политика“, руският външен министър Сергей Лавров отбелязва, че Русия не се стреми към конфронтация нито със САЩ, нито с ЕС, нито с НАТО, а точно обратното – Русия е открита за широко сътрудничество със западните партньори. След постигането на споразуменията за примирието в Сирия Джон Кери изрази благодарност на руската делегация. Помощник държавният секретар на Съединените щати по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд неотдавна заяви пред конгреса, че администрацията на президента Барак Обама засега не е приела решение по въпроса за предоставянето на Украйна на така нареченото летално оръжие.

Според Уан Ченцай всичко това показва, че американската страна е дала сигнал за смекчаването на отношенията с Русия.

„В момента и двете страни проявиха готовност за смекчаване на двустранните отношения, както и това да не позволят да продължава напрежението между тях, защото това ще доведе до пряк сблъсък. Сега страните видяха необходимост от управляване на разногласията и предупреждаване в неочаквани ситуации, тъй като ескалацията на напрежението не е изгодна за нито една от страните“, обобщава Ченцай.