Ouest-France: Уважението към Путин превърна Депардийо в „заплаха“ за Украйна

Ouest-France: Уважението към Путин превърна Депардийо в „заплаха“ за Украйна

Публикувано от:

Министерството на културата на Украйна включи актьора Жерар Депардийо в „черния списък с лицата“, които според управляващите киевски власти застрашават националната сигурност на страната, пише френското издание Ouest-France, предаде РИА Новости.

Съобщава се, че на украинските медии ще бъде забранено да споменават името на актьора, а филми с негово участие няма да бъдат излъчвани по телевизията и киносалоните в страната.

Според автора на статията, причина за забраната са изказванията на актьора. В частност, на кинофестивала в Рига през август миналата година Депардийо заяви, че „обича Русия и Украйна, която е част от Русия“. Освен това, украинските власти отчитат и факта, че актьорът нееднократно е изразявал подкрепата си към президента Путин.

Изданието пояснява, че през юли министерството на културата на Украйна е започнало изготвянето на списък с културни дейци, които са прекалено близки до руското правителство. За тези хора ще бъде забранено да се споменава в медиите, а също така и да се излъчват в ефир техни песни и филми.