NYT: Съюзниците на САЩ в Близкия изток ги изоставят в Сирия

NYT: Съюзниците на САЩ в Близкия изток ги изоставят в Сирия

Публикувано от:

Докато САЩ възнамеряват да активизират въздушната кампания срещу терористите от групировката „Ислямска държава“, съюзниците на Вашингтон в Близкия изток започнаха да го оставят сам срещу ИД, пише The New York Times, цитиран от РИА Новости.

В началото на операцията Белият дом нарече съвместните полети на арабските страни със САЩ признаци на „солидарност в борбата срещу ИД”. След като обаче САЩ „влязоха в критична фаза на войната в Сирия”, като приеха решение да изпратят спецназ на помощ на въстаниците и няколко бойни самолета в Турция, с реализирането на въздушни удари по ИД основно се занимава американската авиация. Арабските партньори „тихо предоставиха на САЩ основните бойни действия във въздуха на Сирия” и предпочетоха да „се занимават с други неща”, а Вашингтон не за първи път открива, че неговите съюзници „липсват”, се казва в публикацията.

Саудитска Арабия и ОАЕ изпратиха голяма част от своите ВВС за потушаване въстанието на хуситите в Йемен. Йордания след екзекуцията на техния пилот от ИД реши да прояви солидарност със Саудитска Арабия и също се преориентира към Йемен. Самолетите на Бахрейн са последен път са атакували цели в Сирия през февруари. Катар все още продължава полетите, но неговият дял е скромен. Доброто в ситуацията е, съюзниците на САЩ все още им позволяват да ползват своите бази, напомня изданието.

Участието в Сирия на западни съюзници като Франция и Австралия също стана ограничено. Новият канадски премиер Джъстин Трюдо обеща на избирателите да изведе канадската авиация от Сирия и да прекрати бойната мисия, се казва в публикацията.

Досега арабските и западните партньори на САЩ са нанесли едва 5% от всичките 2700 удара по позиции на ИД в Сирия, а в Ирак – 30% от 5100, отбелязва изданието.

По-рано шефът на Пентагона Аштън Картър заяви, че САЩ възнамеряват да засилят въздушната кампания против ИД, обаче реализацията на плановете се сблъска с трудности. За първи път от 2007 г. насам САЩ нямат авионосец в Персийския залив, той ще пристигне там не по-рано от декември. Освен това, никой от западните съюзници на САЩ не иска да разположи авиация в базата Инджирлик в Турция, което би направило ударите срещу терористите в Сирия и Ирак по-ефективни, пише още NYT.