NYT: Руското оръжие в Сирия придоби колосална тежест

NYT: Руското оръжие в Сирия придоби колосална тежест

Публикувано от:

Само за няколко дни от началото на операцията не големият руски контингент в Сирия придоби колосална политическа и дипломатическа тежест, пише The New York Times. Изданието анализира въоръжението на контингента, като обособява пет най-значими контингента.

Основни бойни ударни самолети според NYT са фронтовият бомбардировач Су-24 и щурмовият Су-25 – две изпитани марки самолети още от съветски времена. Техният избор, на първо място двумоторния Су-25, свидетелстват, че Москва залага на надеждна техника.

The New York Times цитира мнение на анализатори, че заради близостта на базата им до районите на бойните действия дозвуковите самолети от рода на Су-25 (аналогични на действащите в Ирак американските А-10) са по-уместни отколкото по-сложни машини. Макар сирийската армия също да разполага със Су-25, те не са адаптирани за нощни бойни полети.

Втори в списъка е високо маневреният изтребител Су-30, предназначен основно за въздушен бой. Както пише NYT, присъствието на Су-30 безпокои американските чиновници, защото той няма по какво да действа в Сирия. Очевидна е руската демонстрация да не позволят без тяхно съгласие Западът да създаде зона без полети.

Новият Су-34 съчетава качествата на Су-24 и Су-25, отличава се с високата си скорост и голяма далечина на полета, както и с по-добрите бойни възможности. До сега не е участвал в операции и вероятно е изпратен в Сирия специално за бойни изпитания.

Задачата на зенитния ракетно-оръдеен комплекс Панцир-С1 е защита на руската авиобаза в Хмеймим. Според изданието, системата въпреки изключителните си бойни възможности притежава ниско оперативно-стратегическо значение, защото защитава зона до 20 км. около летището – неговата главна задача е да държи чуждите самолети по-далеч от руската база.

На пето място в списъка на американския вестник се нарежда групировката от кораби на руските Военноморските сили в източната част на Средиземно море, притежаващи далекобойни корабни зенитно-ракетни комплекси. Макар позициите на ИД да се намират далеч от брега, самата руска база в Латакия е разположена в крайбрежната зона, освен това Русия разполага с базата за подводници и кораби в Тартус.

Специалното значение на военноморските сили NYT обяснява с възможността да бъде контролиран голям район от въздушното пространство. Изданието отбелязва, че руските власти са предупредили гражданската авиация за необходимостта да избягва полети в тази зона и това предупреждение, според авторите на публикацията, засяга и ВВС на САЩ.