NYT: Провали се опитът на Запада за дипломатическа изолация на Путин

NYT: Провали се опитът на Запада за дипломатическа изолация на Путин

Публикувано от:

През последните няколко седмици руският президент Владимир Путин се утвърди в центъра на международната дипломация, пишат коментаторите на американския вестник The New York Times Дейвид Херзенхорн и Стивън Майърс.

Основни участници в преговорите, според тях, са били САЩ и Иран, но по-късно в процеса активно се е включила руската страна, чийто основен интерес е сваляне на ембаргото за доставка на въоръжение за Техеран. Москва успяла с подкрепата на Китай да разиграе „руски гамбит” – участниците в преговорите успели да достигнат до компромис.

„Споразумението подчерта способността на Путин да влияе на световните събития въпреки опитите на Запада да го изолира”, предполагат експертите на NYT.

Европейските и американските лидери, неведнъж обявявали за „дипломатическата изолация” на Путин, така и не успяха да постигнат поставената цел. Миналата седмица руският президент посрещна в Уфа лидерите на ШОС и БРИКС и се възползва от особеното разположение на китайския лидер Си Дзинпин и иранския президент Хасан Рухани. Коментаторите на вестника отбелязват, че усилията на Русия на международната арена са оценени дори и от Барак Обама, който благодари на руския си колега за ролята на Русия в споразумението с Иран.

Въпреки това отношенията между Русия и САЩ остават напрегнати заради украинската криза, но точният дипломатически разчет позволява на Путин да удържи позицията на Русия на международната арена и да отблъсне опитите на Запада да го представи за „злодей“. Според коментаторите на изданието, Владимир Путин е отвърнал на западните критици с миротворчески усилия, без които споразумението с Иран можеше и да не се състои.

„Това е пример за стратегически калибрирано и рационално поведение на Русия“, цитира вестникът думите на директора на Института по световна икономика и международни отношения към Руската академия на науките Александър Динкин.