NYT: Единството на НАТО не премина изпитанието Русия

NYT: Единството на НАТО не премина изпитанието Русия

Публикувано от:

Срещата на НАТО във Варшава показа, че в единството на държавите от Алианса има пукнатини, когато става дума за готовност да се следва наложения от Вашингтон курс на жeстоки антируски санкции“, пише The New York Times, предаде РИА Новости, цитирана от “Руски дневник”.

Независимо от факта, че американският президент и лидерите на страните от ЕС се стараеха да изразят обща позиция, на срещата стана ясно, че „под външното лустро“ в Алианса назряват все повече разногласия, много от които се отнасят до отношенията с Москва, отбелязва изданието.

В частност, Германия, Франция и Италия не скриват своите намерения да охлабят твърдата позиция спрямо Русия, както по отношение на икономическите санкции, така и по отношение на военните маневри на Алианса, насочени към нейното сдържане, подчертава авторът на статията.

Така министър-председателят на Италия Матео Ренци наскоро взе участие в Петербургския международен икономически форум, президентът на Франция Франсоа Оланд отбеляза необходимостта от взаимодействие с Русия, министърът на външните работи на Германия Франк Валтер Щанмайер изказа критики по отношение на военните учения на НАТО в Полша.

Според бившия представител на САЩ в НАТО Николас Бернс, „руският въпрос“ води страните от Алианса към истински разкол. „Бях поразен от разнобоя сред ръководителите на Европа“, заяви наскоро той.