NPR: Опитният Путин не остави шансове на американското разузнаване

NPR: Опитният Путин не остави шансове на американското разузнаване

Публикувано от:

Агентите на американското разузнаване се подготвят за работа с „трудни цели“, пише NPR, цитиран от RT. Според председателя на американския аналитичен център „Национален съвет по разузнаване“ Грегъри Тревертън, няма по-трудна „цел“ от руския президент Владимир Путин — та „дори неговите собствени съветници трудно се досещат за какво мисли той“.

Според Тревертън, руският лидер „e толкова изолиран, че вероятността да се предвидят и впоследствие да се предприемат каквито и да са изпреварващи действия заема първо място в списъка на нещата, които ме безпокоят“.

„Предпочитам да правя разлика между загадките, т.е. това, на което има някакъв отговор, който може и да не ни е известен, и тайните, зависещи от обстоятелствата. А как ще се държи Путин — това си е очевидна тайна, вероятно и за самия него“,  цитира аналитика NPR.

Тревертън съвсем не е единственият експерт, споделящ подобно мнение, се отбелязва в материала. Например, адмиралът от ВС на САЩ в оставка Джеймс Ставридис, който беше главнокомандващ силите на НАТО в Европа от 2009 до 2013 г., твърди, че Владимир Путин изключително рядко издава поведението си.

„Около него, разбира се, има група приближени съветници, но в края на краищата стратегията на Москва представлява не някаква рисунка на карта, тя се намира между ушите на Владимир Путин“, уверен е Ставридис.

Това обстоятелство значително затруднява за ЦРУ и другите разузнавателни агенции в оценката за военния и икономически потенциал на Русия и прогнозирането на по-нататъшните й стъпки в сирийския конфликт, а също и по повод напрежението около Крим и редица други проблеми, подчертава авторът.

Според Ставридис, един от основните фактори, благодарение на които Путин е недостъпен за американското разузнаване, е неговата „абсолютна власт“. По отношение на степента на контрол върху обществото с него могат да се сравняват само лидерите на Северна Корея и Куба, убеден е адмиралът.

Различните технологични разузнавателни инструменти, като например подслушване на телефонни преговори, спътникови снимки и прочие, могат само временно да проникнат през подобна завеса, но тяхното използване срещу Путин е твърде ограничено, защото „самият той е квалифициран разузнавач“, пише NPR.

Както отбелязва бившият директор на ЦРУ Джон Маклафлин, Русия винаги е притежавала мощни средства за контраразузнаване, а Путин „в този смисъл е добре подготвен“, неговите съветници също главно са бивши сътрудници на КГБ и общуват с него много внимателно. В подобна атмосфера на американските разузнавачи не им е леко, признава Маклафлин.

Според него, „да се хвърли едно око върху мислите на Путин“ все пак е възможно: трябва само да се анализират неговите действия, а също и реалностите, с които се налага да се сблъсква.