NI състави списък на войните, в които САЩ не е трябвало да се намесват

NI състави списък на войните, в които САЩ не е трябвало да се намесват

Публикувано от:

Далеч не всички войни, започнати от американските власти, са били сполучливи, пише The National Interest, цитиран от РИА Новости.

На първо място в списъка се нарежда Британско-американската война (1812-1815 г.) или както още я наричат Втората война за независимост. САЩ се оказват лошо подготвени за нея. Нахлуването в Канада се проваля. По време на морските сражения превъзходството е на страната на Кралския ВМФ. Британските войски изгарят и разграбват Вашингтон.

На втора позиция е Войната за Черните Хълмове срещу индианците сиукси и шайени (1876-1877 г.) NI нарича тази война една от най-зле обмислените в историята на страната против коренното население, при което американските войски понасят едно от най-големите поражения в конфликта с индианците – унищожаването на Седми кавалерийски полк.

Третото място е отредено за участието на САЩ в Първата световна война (1914-1918 г.) Отначало САЩ считат войната за работа на Европа. След като Германия напада американски лайнер и го торпилира, Удроу Уилсън е принуден да приеме участие във войната. За 18 месеца Щатите губят 116 хиляди души.

На четвърта позиция е намесата на САЩ във войната във Виетнам (1965-1973 г.) Това е най-продължителната война на Щатите, донесла огромни загуби в хора, техника и международен престиж.

Последното пето място NI отрежда за нахлуването на коалиционните сили в Ирак (2003 г.) с цел сваляне на правителството на Саддам Хюсеин, установяване на приятелски демократичен режим, а също така предотвратяване на разпространението на оръжие за масово унищожение и на влиянието на терористичната организация Ал Кайда.

„Поглеждайки назад, всеки мотив за това начинание изглежда абсурден”, се казва в публикацията. САЩ удържаха убедителна победа над иракската армия, но не успяха да установят ред в страната. Ситуацията бързо прерасна в различни стадии на гражданска война, а мащабното изследване не потвърди наличието в страната на оръжие за масово унищожаване, както и сериозни връзки с „Ал Кайда“, пише NI.