NI: Слабите ВВС ще потопят на дъното цялата американска армия

NI: Слабите ВВС ще потопят на дъното цялата американска армия

Публикувано от:

ВВС на САЩ са достигнали историческо дъно – самолетният парк чувствително е съкратен, неговите самолети все повече остаряват, а пилотите не са готови за пълномащабни операции, констатира американското издание The National Interest.

Това признават и в самите ВВС на САЩ, се казва в публикацията. „Сега имаме общо само 55 ескадрили изтребители, средната възраст на нашите самолети е 27 г. и по-малко от 50% от самолетите са готови за пълномащабни операции”, обяви заместник-началникът на щаба на ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфайн пред комитета на Сената по въоръжените сили.

Сред причините, заради които ръководството на САЩ трябва да обърне внимание на проблемите на ВВС, Голдфайн отбелязва зараждащата се мощ на Китай, операциите на Русия в Сирия, връщането на Иран на международната сцена и амбициите на Северна Корея. Той припомни, че проблемът с ИД си остава.

„Вие разбирате моите опасения във връзка с тази тенденция. Военновъздушни сили, които не се модернизират, в крайна сметка търпят поражение. А когато поражение търпят ВВС, търпи поражение и целият отбор”, обобщи генералът.