NI: Руският Су-35 може да се окаже най-добрият изтребител в история

NI: Руският Су-35 може да се окаже най-добрият изтребител в история

Публикувано от:

Самолетът на компанията „Сухой“ Су-35 може да се превърне в могъщ противник за F-15, Eurofighter и Rafale. Този изтребител по някои характеристики превъзхожда военните самолети на НАТО от пето поколение, пише The National Interest.

Су-35 притежава несравнима маневреност благодарение на двигателите с всеракурсно управляем вектор на тягата, пише NI. Соплата на турбореактивните двигатели “АЛ-41Ф1С” НПО “Сатурн” в полет могат независимо един от друг да се отклоняват в различни посоки, което помага на самолета да създава необходимия ъгъл на наклон и позволява създаването на много голям ъгъл на атака. Благодарение на тази технология Су-35 може да се движи в една посока, докато носът му гледа на друга. Подобна функция притежава само един действащ западен изтребител – F-22 Raptor, който се отнася към изтребителите от пето поколение.

Максималната скорост на Су-35 достига до 2,25 Маха (2500 км/ч) на голяма височина, което го прави по-бърз от изтребителя от пето поколение F-35. Най-масовият изтребител от четвърто поколение F-16 също отстъпва на Су-35 по този показател.

Едно от най-големите предимства на руския изтребител в сравнение с предшествениците му и нещото, което го прави трудна мишена е комплексът за радиоелектронна борба Л175М “Хибины”, който изкривява вълните на РЛС на противника и насочва ракетите му към погрешен курс, се казва в публикацията.

Руският самолет не отстъпва пред най-добрите западни изтребители от четвърто поколение и дори ги превъзхожда. Скоростта на Су-35 и голямото бойно натоварване му позволяват да води сражение извън пределите на пряката видимост. А маневреността и средствата за радиоелектронна борба на Су-35 ще му помогнат да избегне противникови ракети.

„Ако „невидимият“ F-35 влезе във въздушен дуел със Су-35 на малка далечина, то той ще се окаже в голяма беда“, пише NI.

Су-35 може да бъде най-добрият самолет за въздушен бой за цялата история, както и отлично средство за достигане на ракетите до целите, счита авторът на статията.

В момента 48 Су-35 са на въоръжение на руските ВВС, но техният брой ще се увеличи повече от два пъти през следващите пет години. От руските изтребители се интересуват и в чужбина – Китай е поръчал 24 самолета, а Алжир също иска да закупи десет от тях. Египет, Венецуела и Виетнам също са потенциални купувачи на руския изтребител.