NI разказа на американците всичко, което трябва да знаят за рейтинга на Путин

NI разказа на американците всичко, което трябва да знаят за рейтинга на Путин

Публикувано от:

Действията на Запада, които имат за цел на понижат подкрепата на населението към руския президент Владимир Путин, се провалиха, смята Дмитрий Саймс, наблюдател от „Нешънъл интрест”, прададе fbr.bg. Изданието изследва причините за високия рейтинг на подкрепа към руския лидер.

Първо, повечето руснаци действително подкрепят Путин. При това този показател е установен не от представители на Кремъл, а от независимия изследователски център „Левада център”, който има много сложна история на взаимоотношенията си с правителството, пише изданието.

Освен това, отбелязва Саймс, украинската криза е провокирала значителен ръст на популярността на руския президент. Ако преди началото на украинския конфликт рейтингът на одобрението на дейността на Путин е бил 65%, то към настоящия момент този показател „скочи до потресаващите 89%, макар, че руската икономика се сблъска с трудности заради западните санкции”, пише „Нешънъл интрест”. Санкциите могат и да помогнат на Путин, смята изданието. Някои аналитици твърдят, че санкциите е можело да удрят по редовия руски гражданин, което да намали донякъде подкрепата към руския президент, но това не се е случило, смята Саймс. При това броят на хората, които твърдят, че са пострадали от санкциите, се е увеличил от 13 на 35%, но подкрепата към Путин все пак расте. Това се случва, защото почти половината руснаци са сигурни, че крайната цел на санкциите не само да накажат руския елит, но и да навредят на обикновения гражданин, пояснява “Нешънъл интрест”.

В заключение авторът посочва, че дори някои традиционни критици на действията на Кремъл подкрепят позицията на Путин по украинския въпрос. Саймс дава пример с левите опозиционери Сергей Удалцов и Едуард Лимонов, които са поддръжници на идеята за присъединяване на Крим.

Включително и представители на либералния фланг на опозицията, като Алексей Навални и Михайл Ходорковски, заявиха, че не подкрепят хипотетичния сценарий, според който Крим ще бъде върнат на Украйна.