NI разказа защо е възможен конфликт между Русия и САЩ в Сирия

NI разказа защо е възможен конфликт между Русия и САЩ в Сирия

Публикувано от:

Неотдавнашният инцидент с руските и американските военни самолети в Сирия отново ни накара да се замислим, ще успеят ли страните да избегнат въздушния сблъсък и военната конфронтация, пише журналистът Майкъл Пек за списание The National Interest.

Миналата седмица Пентагонът заяви, че руските ВКС уж са нанесли удари по отрядите на контролираната от САЩ опозиция в района Ал-Танфа, които се сражавали срещу ИД. По-късно американската страна заяви, че пилотите от ВВС на САЩ се опитали да се свържат с руските си колеги по време на въздушните им удари по по-рано установения канал за връзка, но не успели. Министерството на отбраната обяви, че руската авиация предварително е предупредила САЩ за планираната операция, но американците не са предоставили на Русия координатите на районите, в които действат отрядите на опозицията.

Теоретично, полетите на руската и американската авиация в Сирия не би трябвало да имат проблеми помежду си — страните създадоха линия за спешна връзка, макар в момента от гледна точка на военната комуникация тя да не работи ефективно. Освен това, Москва и Вашингтон „нямат никаква причина за конфликт“. Терористите в Сирия нямат авиация и в случай на сблъсък във въздуха нито САЩ, нито Русия могат да се оправдаят с това, че пилотите са помислили, че пред тях е самолет на ИД, пише журналистът.

Русия има военна база в Сирия, а САЩ войска със специално предназначение. Нито Москва, нито Вашингтон ,обаче, разполагат с толкова голямо количество задействани военни сили, за да може авиацията и на двете страни „случайно да бомбардира чуждия лагер“, твърди Майкъл Пек.

Това означава, че ако все пак възникне въздушен сблъсък, то ще значи, че Белият дом е решил, че защитата на бойците, спонсорирани от тях, си струва, за да се започне война с Русия. Или РФ внезапно да реши да защитава силите на „Хизбула“ или Иран. Обаче и едното, и другото са малко вероятни, тъй като „правилата на играта“ са определени и известни на всички страни, пише журналистът.

Независимо от това, за сблъсък е достатъчна повреда в уреда за откриване, неизправност в програмното обезпечение на самолета или просто нервен пилот. Русия и САЩ „водят две различни въздушни кампании в една и съща страна“. Москва и Вашингтон имат еднакви цели — борбата с ИД, но те подкрепят напълно различни групировки вътре в страната. Нещо повече, страните имат стар конфликт и дълбоко вкоренени подозрения една към друга, отбелязва Майкъл Пек.

Според анализатора, въздушното пространство над Сирия е твърде малко и за Русия, и за САЩ, и ако страните продължават военните действия във въздуха в дългосрочна перспектива, то са възможни три сценария за събитията там: една от страните ще изведе своите сили от Сирия и ще предостави на другата страна правото да бомбардира ИД; Русия или САЩ ще се договорят за общо командване над всички въздушни операции, в противен случай рано или късно нещата ще стигнат до кръвопролитие.