NI: В САЩ вярват на приказките за „добри бунтовници” в Близкия изток

NI: В САЩ вярват на приказките за „добри бунтовници” в Близкия изток

Публикувано от:

Американските неоконсерватори разпространяват опасна лъжа за историята на продължителната война на САЩ в Ирак, пише коментаторът Мат Пърпъл в изданието The National Interest.

Става дума за религиозния конфликт, който възникна в Ирак след свалянето на Саддам Хюсеин. „Ястребите” и неоконсерваторите разказват за едно измислено въстание на сунити и шиити с прилагане на насилие, докато в конфликта не се намесил Джордж Буш и не взел решение за въвеждане на войски на САЩ.

Според твърденията на неоконсерваторите, участието на САЩ в конфликта донесло в района мир, докато „страхливият Обама” не извел войските, което довело до създаване на „Ислямска държава”.

Според коментатора от The National Interest, това излагане на събитията повече прилича на приказка, обаче тази версия се споделя от мнозина американски интелектуалци.

Сега този „митичен сюжет” се използва за трактовка на ситуацията в Сирия, счита Мат Пърпъл. Според него подкрепата и въоръжението на сирийските въстаници от страна на САЩ, за което толкова настояваха „ястребите”, доведе обучените от американски инструктори бунтовници да предадат оръжието си на „Ал Кайда”, а у терористите от ИД се появиха американски противотанкови ракети.

Чарлз Листър, експерт по Близкия Изток, в началото на годината писа, че още от средата на 2012 г. голяма част от сирийските бунтовници се координират с „Ал Кайда” „за по-голяма ефективност на бойните действия”, напомня The National Interest.

В резюмето Мат Пърпъл твърди, че участието на САЩ в стълкновенията в Близкия Изток може само да усложни конфликта. А „приказните” трактовки на неоконсерваторите за ситуацията в Ирак и в Сирия дават лъжлива представа за американската мощ и „пречат да се научат уроците от петнайсетте години войни в Близкия Изток”.