NI: Близостта на Гърция с Русия подкопава единството на НАТО

NI: Близостта на Гърция с Русия подкопава единството на НАТО

Публикувано от:

Гръцкото правителство на Алексис Ципрас успя да установи удивително близки отношения с Кремъл, което е тревожен сигнал за НАТО и Евросъюза, пише The National Interest, цитиран от “Руски дневник”.

Изданието подчертава стратегически важното географско положение на Гърция, както и ключовата й роля за удължаване на санкциите срещу Русия. От тази гледна точка Западът трябва да превърне в свой приоритет сдържането на руското влияние в „родината на демокрацията“, отбелязва The National Interest.

Изданието посочва, че Русия и Гърция са свързани от здрави исторически, православни и политически връзки, а членовете на управляващата коалиция в Гърция поддържат тесни контакти с руския политически и бизнес елит. Първият чуждестранен представител, с който се срещна Ципрас след встъпването си в длъжност, бе посланикът на Русия в Атина, припомня изданието.

През май тази година руска делегация, водена от президента Владимир Путин, посети Гърция с надеждата за подписване на двустранни споразумения в областта на търговията , енергетиката и транспорта. Русия проявява интерес към закупуването на гръцката железопътна компания TrainOSE и на второто по големина гръцко пристанище в Солун, а Атина преговаря с Москва за закупуването на ПВО системи С-300. Въпреки санкциите, Гърция търси начини за износ на земеделски продукти за Русия, отбелязва изданието.

Един от основните фактори за сближаването на Русия с Гърция е географското положение на средиземноморската страна. Гръцките острови изиграха важна роля по време на войната в Ирак и Афганистан, както и при провеждането на множество международни операции.

Сътрудничеството между двете страни подкопава способността на Европа да продължи санкциите срещу Русия, се казва в статията. Недоволните страни в ЕС, като Гърция, имат възможност да използват правото си на вето, за да блокират удължаването на санкциите.

Гърция може да играе „блокираща пешка“ и в НАТО, или още по-лошо – да напусне алианса, което ще подкопае единството му в критичен момент. Авторът на публикацията твърди, че влиянието на Русия върху Атина трябва да бъде отслабено чрез предоставянето на по-изгодни условия за кредити на Гърция.

Гръцката враждебност спрямо Брюксел може да застраши солидарността в ЕС и да отслаби усилията по сдържане на „руската агресия“. Превръщането на Гърция в „проруски бастион“ е последното, от което се нуждае Евросъюзът в момента, заключава изданието.

Неотдавна медиите съобщиха, че по време на срещата на върха на НАТО във Варшава Алексис Ципрас призовал страните в алианса „да прекратят конфронтацията с Русия“.