New York Times: САЩ нанесоха въздушни удари по позиции на ИД в Либия

New York Times: САЩ нанесоха въздушни удари по позиции на ИД в Либия

Публикувано от:

САЩ са нанесли въздушни удари по лагер на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) в либийския град Сабрата, съобщи в. The New York Times, позовавайки се на западни източници, предаде ТАСС.

В резултат на операцията са били унищожени над 30 терористи.

Според информация на агенция Reuters, американски военен представител е потвърдил, че авиацията на САЩ е нанесла удари по тренировъчен лагер на ИД.

Арабски медии отбелязват, че това е първата операция на въоръжените сили на САЩ срещу екстремистите на територията на Либия през последните няколко години и първият въздушен удар по град Сабрата, разположен на крайбрежието на Средиземно море. Според The New York Times целта на тези удари се предполага, че са терористи, свързани с двата атентата в Тунис: нападението на музей Бардо, жертви на който станаха 22 души, както и в курортния град Сус, където от ръцете на екстремистите загинаха 38 души.

По-рано Вашингтон не изключи възможността за провеждане на военна кампания срещу ИД в Либия, но не разкри подробности за това. В понеделник американският президент Барак Обама съобщи, че САЩ няма да позволят на групировката да се закрепи в Либия. При това в Пентагона отбелязаха, че става дума за удари с помощта на дронове срещу водачи и полеви командири на радикалите.

По данни на Пентагона, в Либия в момента се намират около 5 000 терористи от ИД, като преди няколко месеца те са били не повече от хиляда. Представителите на министерството на отбраната предполагат, че поддръжници на екстремистите сега се отправят към Либия, считайки Ирак и Сирия за труднодостъпни места.