National Review: САЩ трябва да признаят правотата на Путин в Сирия

National Review: САЩ трябва да признаят правотата на Путин в Сирия

Публикувано от:

Вашингтон трябва да признае истината – Владимир Путин се придържа към най-правилния подход в Сирия, пише Джей Халън в американското издание National Review.

„Разбираемо е, че администрацията на САЩ трудно публично ще подкрепи Русия и Иран, но най-малкото, което може да направи, е да предложи мълчалива подкрепа” – счита експертът. – Това означава ние да спрем безспирно да критикуваме Русия за нейните действия в Сирия и да се откажем от действия, които ще й пречат.”

Одобрението на действията на Владимир Путин е първата от трите „неудобни истини”, които администрацията на Барак Обама трябва да признаят заради решаването на сирийския конфликт.

Втората истина е, че ако Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи бяха останали на власт, то Близкият Изток би бил по-безопасно и стабилно място. Третата истина се състои в това, че реалната външна политика е много по-важна от идеалната.

Сега сирийската криза достигна толкова сериозно равнище, че САЩ повече не могат да си позволят да предлагат „идеологически правилно решение” на конфликта. „Реалната политика е единствен изход”, отбелязва Халън.

Изхождайки от тези истини, авторът идва до заключението: необходимо е да застанем на страната на президента Башар Асад. „Да се поддържа Асад означава да признаем, че нашите идеални цели са недостижими и че само трезвият реализъм може да ни помогне да постигнем своите стратегически цели – поне в Близкия Изток”, счита авторът.

Подкрепата на Асад е единственият „реалистичен път” в региона да бъде върната стабилността на равнище от преди „Арабската пролет” и да бъде победена ИД.

Халън призовава Вашингтон да се откаже от стария подход по отношение на сирийския конфликт, тъй като ”гражданската война в Сирия и кризата с бежанците дават метастази”.

Мисълта за наличието в Сирия на „надеждни съюзници”, които ще се сражават и против ИД, и против Башар Асад, не е нищо повече от фантазия.