The National Interest: Русия има козове за решаването на икономическите проблеми

The National Interest: Русия има козове за решаването на икономическите проблеми

Публикувано от:

Въпреки рязкото падане на рублата, крайно ниските цени на петрола и санкциите на Запада, слуховете за това, че Русия се намира на прага на краха са преждевременни. Това пише журналистът от The National Interest Николас Гвоздев, цитиран от РИА Новости.

Трудностите, които претърпява руската икономика са крайно сериозни и оказват огромен натиск върху властите на страната. Руският президент обаче, разчита на това, че кризата ще се окаже краткосрочна и ще успее да преодолее трудностите, без да отстъпи пред Запада. Въпреки трите фактора, които се отразяват пагубно върху икономическата ситуация в Русия, а именно обезценяването на рублата, катастрофалното падане на цената на петрола и санкциите, въведени от Запада, Русия не бива да бъде зачертавана от списъка, тъй като тя притежава ресурси за възстановяване, убеден е експертът.

Преди всичко, трябва да помним, че голяма част от руския износ, в частност енергоресурсите, оборудването за АЕЦ, както и оръжието се плащат в долари и евро. Дори предвид понижаването на световните цени на енергоносителите, обезценяването на рублата в този случай означава, че разходите на подобни компании –заплати, купуване на родни стоки и услуги и т.н, компенсират падането на цените, тъй като западните борси в момента купуват повече руска валута, пише журналистът.

Освен това, ако рублата продължи да пада, трябва да се очаква, че Русия ще създава още по-големи златни резерви и ще използва тези запаси за подкрепа и дори за разширяване на валутните резерви.

Още един коз за Москва са енергоресурсите. Европейците няма да успеят да принудят Русия да изравни вътрешните и експортните цени на енергоносителите, особено сега, когато „Южен поток” е прекратен, отбелязва Николас Гвоздев.

И накрая, много от обкръжението на Путин, в частност вицепремиерът Дмитрий Рогозин, разчитат на това, че кризата ще се обърне в полза на страната. Тъй като част от вноса в страната е прекалено скъпа, властите разчитат с един куршум да убият два заека: от една страна да стимулират реиндустриализацията вътре в страната, а от друга да навредят на икономиките на европейските страни, които зависят от ръста на търсенето в Русия, счита авторът на публикацията.

Също така, според Гвоздев, съществуват два фактора, които могат съществено да повлияят на ситуацията: преди всичко, това са цените на енергоносителите през 2015 г., които могат значително да нараснат заради непредвидени обстоятелства, както и реакция на азиатските партньори на Русия, в частност Китай, който може да й предложи изгодни условия.