National Interest: Действията на НАТО до руските граници са театър на абсурда

National Interest: Действията на НАТО до руските граници са театър на абсурда

Публикувано от:

Срещата на върха на НАТО, която бе съсредоточена върху „защитата на бившите членове на Варшавския договор от руската заплаха“, се превърна в театър на абсурда и няма нищо общо с идеята за колективната сигурност, пише National Interest.

Никой насериозно не разчита, че Русия ще се изплаши от разполагането в Прибалтика и Полша на четири батальона, чиято численост не надвишава и хиляда войника, отбелязва изданието. По-скоро членовете на алианса разчитат да се създаде нещо от рода на „сдържащ фактор“ за Москва, за да се успокоят нервите на страните, които не на шега са се изплашили от постъпващата информация за руското превъоръжаване, счита авторът на статията.„

Ако страните-членки на НАТО, обаче, наистина бяха заинтересовани от запазването на стабилността в Прибалтика, то заедно с изпращането на бойни части те трябваше да се концентрират и върху такива въпроси, като отношението на местните жители към рускоезичното население и ефективната интеграция на националните малцинства, подчертава изданието.

Но в плановете на НАТО не влиза подобен сценарий, на първо място, защото алиансът отдавна престана да бъде инструмент на колективна защита и запазване на стабилността в света. Днес неговата ключова роля се състои в това да предоставя на САЩ възможността да управлява европейската сигурност. А всички останали цели и задачи, в това число обсъжданите в рамките на срещата на върха във Варшава — това не е нещо повече от фарс, разиграван, за да се отвлече вниманието от реалността, завършва авторът.