National Interest: Време е САЩ да излязат от НАТО

National Interest: Време е САЩ да излязат от НАТО

Публикувано от:

Американската политика в НАТО е остаряла, САЩ е време да преосмислят собствената си роля в света и сериозно да се замислят върху излизането си от алианса, пише National Interest.

Първо, балансът на силите, който се създаде след Втората световна война, днес вече не съществува. САЩ бяха убедени, че ръководната им роля в световната политика ще бъде необходима в продължение на дълги години. Европейските страни обаче отдавна престанаха да бъдат купчина деморализирани и изтощени от войната безпризорници и сега вече са в състояние сами да се справят със собствените си проблеми, отбелязва изданието.

Второ, в момента на създаването му алиансът се е подразбирал като инструмент за сътрудничество с ключовите играчи в европейската политика. Никой не е говорил за това, че НАТО постоянно ще се разширява. След разпадането на СССР обаче, американските ръководители започнаха да настояват за включването в състава му на редица страни от Централна и дори Източна Европа. Те приемаха нови съюзници, без изобщо да се замислят, все едно става дума за добавяне на нови приятели в социалната мрежа. Член 5 от Устава на НАТО съществено усложнява ситуацията. Той гласи, че нападението срещу един от членовете на алианса трябва да се разглежда като нападение срещу всички. В резултат на това САЩ могат да се намесят във въоръжен конфликт, който няма никакво отношение към тях, пише авторът.

Абсурдността на НАТО достигна своя апогей през февруари тази година, когато алиансът с активната подкрепа на Вашингтон прие в своите редици Черна гора, отбелязва изданието. Както и в случаите с балтийските страни, Вашингтон пое по грешния път, поставяйки под заплаха не само репутацията си, но и сигурността на САЩ, тъй като увеличаването на американските сили в близост до западните граници на Русия способства за влошаването на отношенията с Москва.

„Създава се впечатлението, че привържениците на НАТО не осъзнават значението на промените в международната обстановка. Американската политика в НАТО не преминава и най-елементарната проверка за целесъобразност и дееспособност. Още отдавна трябваше да се проведе всестранен анализ на тази политика и да се разгледа и най-кардиналният вариант: излизането на САЩ от алианса“, обобщава авторът.