Made in USA

Made in USA

Публикувано от:

В началото на седмицата руският външен министър Сергей Лавров обяви, че страната му има данни, че САЩ знаят къде са позициите на “Ислямска държава”, но не ги бомбардират. Би било изненада, ако беше обратното. Както наскоро призна ген. Уилям Одъм, директор на Националната агенция за сигурност по времето на Рейгън, Вашингтон отдавна използва тероризма за свои цели. А според Гарикай Чангу от Харвардския университет “Ал Кайда” и “Ислямска държава” са “произведени в Америка” като инструмент за терор, предназначен за разделяне и завладяване на богатия на петрол Близък изток и за противопоставяне на нарастващото влияние на Иран в региона. Но Щатите възлагат още надежди на ислямския Франкенщайн – чрез вълни от мигранти да дестабилизират Европа. И да я подчинят.

Преди това САЩ се опитаха да го направят по други начини. Разпалиха кървавия конфликт в Украйна с цел да вкарат Европа във война с Русия, но плановете им се провалиха. Пропадна подписването на споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции, на което разчитаха да завладеят икономически Стария континент. А санкциите срещу Москва, донесли огромни финансови загуби за ЕС, са на път да бъдат отменени и стокооборотът да се възобнови. Европа взе да се усеща, че всички тия “случки” не са случайни, както не е случайно и новото “преселение на народите”. Разбра се, че това е нагъл опит за нейното ислямизиране. Особено след като Саудитска Арабия, която разполага със 100 000 празни палатки с климатици и може да приюти над 3 млн. души, отказа да приема бягащите от “Ислямска държава” свои братя по кръв и религия от Сирия, Ирак и Афганистан и ги насочва на запад. Същото правят и богатите емирати Катар и Кувейт. Саудитците даже цинично предложиха да построят 200 джамии в Германия за пристигащите мигранти там. Междувременно австрийските служби за сигурност разкриха, че част от бежанските потоци са финансирани от неправителствени организации в Америка. Което няма как да става без знанието на администрацията на Обама.

“Ислямска държава” е проект на САЩ и Саудитска Арабия”, категоричен е бившият US шпионин Едуард Сноудън. Той твърди, че сенаторът Дж. Маккейн се е срещал още през април 2013 г. с лидера на ИДИЛ Багдади. Самият Маккейн казва в интервю за “Фокс”, че Съветът за национална сигурност към президента е искал САЩ да въоръжи ислямистите от ИДИЛ. И в края на 2013 г. Обама отменя текстове от законите, които забраняват въоръжаване на терористични организации, за да може да обогатява бойния арсенал на “умерената” опозиция в Сирия за борба с “тиранина” Башар Асад. Само че Асад е светски човек, построил светска държава. А тази опозиция масово се е вляла в редиците на “Ислямска държава” и воюва на страната на джихадистите.

Доскоро Германия приемаше с отворени обятия десетки хиляди мигранти, но се видя в чудо от увеличаващия се наплив. С тези темпове до края на годината там се очакваше да влязат 1 млн. души. И в понеделник Меркел въведе паспортен контрол по границите. Австрия, Холандия, Унгария, Чехия и Словакия вземат същите мерки. Последните две държави плюс Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония отказват нови квоти с бежанци. Великобритания и Ирландия са освободени “по принцип”. Според “Файненшъл таймс” ЕК обсъжда вариант отделни страни да се отърват, като платят “откуп”. Разпределението бе отложено за октомври.

А правителството на Борисов се върти като слънчоглед – ту към Вашингтон, ту към Брюксел, и послушно чака какво ще му наредят. Но има опасност да се намери в “небрано лозе” кому да угоди, тъй като позициите на двата центъра за събитията в Сирия взеха да се разминават. По заповед на САЩ властта у нас отказа да пропусне руски самолети за Дамаск, защото били прекарвали въоръжение за армията на Асад. Сенаторът Маккейн даже заплаши, че Америка ще вземе решителни мерки срещу руските военни там. Но в интервю за “Шпигел” лидерът на ХСС Хорст Зеехофер заявява, че без Путин сирийският конфликт няма да бъде решен. Според германския вицеканцлер Зигмар Габриел “за Европа е важно да възстанови отношенията си с Русия”. Канцлерът Меркел публично се изказа, че “Сирийската криза изисква сътрудничество с Русия”. Сиреч, ЕС променя посоката на вятъра.

За седем години Обама успя да бомбардира Афганистан, Ирак, Либия, Пакистан, Сомалия, Сирия, Йемен. Това е големият “принос” за нашествието на мигрантите от Африка и Близкия изток към Европа. Но Вашингтон бяга от отговорност. От началото на войната в Сирия той е дал убежище само на 1500 души от региона. Сега оттам били обещали да вземат 10 000. Ама я стане, я не. Затова бежанците – на кораби и с директен рейс, та в САЩ. Щото кой каквото надроби, редно е да си го сърба.

Автор: Боряна Костова, в. “Дума”