Louis Vuitton се оказа „агент” на Путин

Louis Vuitton се оказа „агент” на Путин

Публикувано от:

Все по-абсурдни са новините, които идват от Украйна. Отстрелването на политици и журналисти, които не „хвалят” хунтата в Киев върви с пълна пара. Наказателни акции. Настроенията са като през Кристалната нощ на 9 срещу 10 ноември 1938 година в нацистка Германия. Но коментарите в Киев по отношение на последния брой на световното френско списание за мода Elle, преливат чашата на украинската трагикомедия в поредицата от нелепости. На корицата на изданието е снимана актрисата Мишел Уилямс, която позира облечена с последен модел рокля на Louis Vuitton. – пише Боян Чуков в коментара си за a-specto.bg

Проблемът е, че роклята е на черни и оранжеви райета. А те силно напомнят на георгиевската лента, която е сред най-почетните военни отличия на руската армия. Тя е част от Георгиевския орден за военни заслуги. Днес е символ на Донбас. Затова и в Киев реакцията не закъсня. Корицата на списанието Elle бе наречена „заговор на Путин”, имащ за цел да отбележи годишнината от 9 май 1944 година. Истинска „провокация” и реклама за „сепаратистите”. Според Киев списанието Elle се е оставило да бъде подкупено от Путин. Оказа се, че оранжевият цвят преди 9 май 2015 година има „подривно” значение, когато е включен в модела на рокля на Louis Vuitton. По време на „оранжевата революция” не беше такъв, но явно с времето нещата се променят.

Въобще хубавото модно списание Elle се забърка в украинската тематика още на 14 ноември 2014 година. Тогава бе издаден брой, в който бе отделено място за славата на „момичетата, които се бият за Украйна”. Пак не им провървя на френските приятели. След кратко време се установи, че сред „тези момичета” има автентични радикални неонацистки със съответните значки и пози, и които поздравяват с познатия на всички жест от времената на Третия райх. След протестите на украинците за изданието на Elle са взети драконовски мерки. Корицата за Украйна е сменена, пак позира Мишел Уилямс, отново роклята е модел на Louis Vuitton, но цветовете са бяло и черно. Редакцията на Elle уточнява, че е направена т.нар. система на „двойна корица”, и новото изображение на новата корица ще застигне предишното по будките и ще го измести.

Украйна е страна пълна с изненади. На 9 април т.г. в Киев на посещение бе полският президент. По този повод полският вестник Gazeta Wyborcza написа:

„Само няколко часа след речта на полския президент Бронислав Коморовски в украинския парламент, където той поиска прошка и призова към помирение, Украйна прие закон прославящ дейността на УПА /Украинска въстаническа армия/ на Степан Бандера, която изкла 100 000 поляци по време на войната…”

Полската политическа партия „Алианс на демократичната левица” публично заяви, че „приетият от украинския парламент закон, който прославя УПА, е шамар за Полша и нейния президент Бронислав Комаровски”. Няколко дни по-късно, на 16 април генерал Валдемар Скрипчак, бивш министър на отбраната, бивш началник на Генералния щаб и най-уважаваната военна персона в Полша сподели пред Gazeta Prawna, че той „напълно оттегля” своята политическа подкрепа за политически и военен съюз с Украйна, който до този момент е одобрявал.

Личното огорчение на генерала е огромно. Неговият чичо е пленен през 1942 година от УПА и е бил разпънат гол на кръст, прободен с вилици на вратата на своята плевня. Той агонизира в това състояние два дни. Вотът в украинската Рада не е само историческа позиция. Инициативата е на депутати, които гравитират около „Десен сектор” и „Свобода”. Никак не е трудно да се направи паралел между Степан Бандера и Дмитри Ярош шеф на „Десен сектор”. Но въобще е трудно да се приеме, че поляците обучават наследниците на палачите на тяхните фамилии от преди малко повече от половин век.

В глобалното медийно пространство се появи една интересна персона – Рей Макгавърн. Той е бил шеф на отдела за анализ на съветската външна политика на ЦРУ. Оказва се, че притежава интересна памет. Рей Макгавърн е бил в състава на американската делегация в Москва през 1972 година, когато са се подписвали договорите за ограничаване на системите за противоракетна отбрана ABM и SALT 1. (SALT 1 замразява количеството на стратегическите балистични ракетни установки на настоящите им нива, и задължава страните да прибавят нови подводници с възможност за изстрелване на балистични ракети, само ако същото количество междуконтинентални балистични ракети (МКБР) са били унищожени.) Американският експерт коментира връзката между държавния преврат 21-22 февруари 2014 година в Киев и последвалите събития в Крим. Рей Макгавърн подчертава особеното значение на разгърналата се мрежова система на американската ПРО след 2002-2003 година.

Експертът обръща внимание на факта, че Владимир Путин многократно напомня на световното обществено мнение, че САЩ непрестанно и под различни легенди продължават да изграждат своята противоракетна отбрана, която има псевдо-отбранителен характер. Рей Макгавърн твърди, че именно това е основната причина за присъединяването на Крим към Русия. В тази връзка шефът на Генералния щаб на руската армия генерал Герасимов на 16 април т.г. на пресконференция директно посочва нападателния капацитет на системите MLK-41, предназначени за антиракети SM3, но които могат да изстрелват и крилати ракети Tomahawk. Системите на ПРО MK-41 за вертикално изстрелване на ракети са интегрална част на комплекса AEGIS Ashore и са разположени в Румъния и Полша. Те са реална заплаха за стратегическите ядрени сили на Руската федерация. На 10 април същата година генерал Леонид Решетников, директор на РИСИ (Руски институт за стратегически изследвания) изказа още по-ясно руската позиция:

„От Луганск до Харков, тактическите крилати ракети могат да поразят обекти зад Урал, където е дислоциран нашият основен ядрен потенциал. Със 100% вероятност могат да бъдат поразени нашите ракети още в силозите, както и тези монтирани на мобилни платформи. Тази зона днес е извън обсега на ракети, които са разположени в Полша и Турция или в Югоизточна Азия. Това е основната цел на САЩ. За това американците ще се сражават за Донбас до последния украинец”.

Важна подробност, която касае България. Министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу заяви:

„Страните на НАТО активно се стремят да завладеят геополитическо пространство, последователно нараствайки военния потенциал в Източна Европа, приближавайки се към руските граници. Привличането на неядрени страни на НАТО към учения за употреба на тактическо ядрено оръжие, дислоцирано в редица европейски страни нарушава Договора за неразпространение на ядрено оръжие”.

Военната доктрина на Руската федерация се привежда за противодействие срещу агресивните действия на ЕС и НАТО по направление- Южно, включващо Румъния, България и Турция; Западно- включващо Полша, Литва, Латвия, Естония и Финландия. За тази цел се строят укрепени райони в Калиниградска област, Белорусия, Крим и целия южен район на Черно море. След множеството публикации в световните и българските медии за това, че народът на Крим е бил завлечен на сила в Руската федерация, през януари-февруари 2015 година германската социологическа структура GFK реши да провери вярността на това твърдение. За любителите на подробности. GFK е най-голямата подобна структура в Германия и е четвърта сред водещите социологически „кантори” в света. Според получените резултати еднозначно 82% от жителите на полуострова одобряват присъединяването към Русия. Други 11% го одобряват по принцип. Позитивно оценяват референдума през март 2014 година само…93%. Не одобряват присъединяването 2%. Само 1% от жителите на Крим считат, че украинските медии дават обективна информация за полуострова. Около 4% оценяват украинските медии като „по-скоро обективни”. 45% считат, че украинските медии лъжат. 35%, че украинските медии „по-скоро лъжат”. Само 13% от жителите на Крим считат, че тяхното материално положение се е влошило. Над 21% считат, че материалното им положение се е подобрило значително. 30%, че само се е подобрило. 35% считат, че няма промяна в материалното им положение. За сравнение с Украйна. Украинските социолози констатират, че 94% от населението на страната счита, че материалното положение е рязко влошено.

Интересна публикация се появи в италианския вестник La Stampa. Според италианската медия Барак Обама е предупредил своите „приятели”, най-вече от ЕС, че неговите най-финни експерти по Русия са го консултирали и са му казали: Първо, Путин ще остане на власт до 2024 година. Ще бъде преизбран през 2018 година. Второ, войната с Кремъл ще продължи най-малко до 2024 година.