L’Expression Алжир: Западът обвинява Русия в собствените си грехове

L’Expression Алжир: Западът обвинява Русия в собствените си грехове

Публикувано от:

През последните месеци Русия е подложена на все по-активни нападки от страна на САЩ и НАТО, които я обвиняват едва ли не във всички смъртни грехове. Това пише в статията на алжирското издание L’Expression, цитирано от РТ.

Статията предлага на читателите да се замислят какви именно цели се крият зад войнствените изказвания на Запада, който в последно време открито демонстрира готовността си за конфликт с Кремъл, и до какви последствия ще доведе всичко това.

Според автора на публикацията Карим Мохсен, Западът обвинява Русия за своите собствени грехове. Украинската криза, в която Европа и САЩ „не са виновни” се отнася към тези „умишлени провокации”, чиято цел остава неясна. Създава се впечатлението, че всички тези обвинения по адрес на Москва по повод нейната агресия срещу Украйна, „подготвят мнението на световното общество към най-лошото”. А най-лошото е не нещо друго, а война между двете ядрени държави, което би застрашило сигурността на целия свят, пише още L’Expression.

САЩ представят в медиите и в дипломатическите кръгове Русия като „агресор” и това е напълно достатъчно, за да повярват всички на думата на Вашингтон. Сякаш всичко това е било планирано по-рано, включително и тържественото посещение на Майдана от висши западни чиновници, като Джо Байдън например.

Именно в светлината на украинските събития конгресът прие „Акт за предупреждение на руската агресия”, предвиждащ за Америка възможността за открит конфликт с Русия. Съвсем наскоро командващият силите на НАТО генерал Филип Брийдлав изрази безпокойството си от милитаризацията на Крим, като заяви, че това „ще се отрази на всички в черноморския регион”, напомня авторът на статията.

Ако разтворим картата обаче, можем да видим, че почти хиляда не руски, а американски военни бази са разхвърляни по цялата планета, докато в същото време Русия не разполага с нито една база извън своята територия, подчертава още изданието. В бившите съветски републики и в Европа, и в Азия в момента са базирани именно американски военни. Тоест, Западът обвинява Русия, че струпва подразделенията на своите въоръжени сили на границата и заедно с това я обгражда с войски.

Мохсен отбелязва, че „САЩ и НАТО са събрали всичко необходимо за международен конфликт и при това прехвърлят цялата вино за това на трета страна – в дадения случай на Русия”.

„Фалшивата пропаганда, софистиката –това е с цел да бъдат убедени всички в агресията на Русия срещу мирните страни”, когато цялата западна армия е съсредоточена пред прага на Русия. Интересно, каква ли би била реакцията на Вашингтон, ако някой реши трайно да разположи войските си пред американските граници? Още по-интересно е, защо Западът обгражда Русия, пита още авторът.