La Stampa: В КНДР ще ядат трева, но няма да се откажат от ядрената си програма, ако не се чувстват в безопасност

La Stampa: В КНДР ще ядат трева, но няма да се откажат от ядрената си програма, ако не се чувстват в безопасност

Публикувано от:

Автор: Джузепе Алианстро в La Stampa

 «За Северна Корея Владимир Путин хвърля призив към САЩ и заема позицията на Пекин. Руският президент нарече «безполезни и неефективни» вероятните по-нататъшни санкции срещу режима в Пхенян в отговор на неговите атомни и ракетни изпитания, които накараха света да трепери», пише Джузепе Алианстро в La Stampa.

«В КНДР ще ядат трева, но няма да се откажат от ядрената си програма, ако не се чувстват в безопасност», цитира авторът изявлението на руския президент на срещата на върха на БРИКС в китайския град Сямен.

Тези думи по очевиден начин се сблъскват с намеренията на Вашингтон да ожесточи ограничителните мерки срещу КНДР с помощта на резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Но те са съзвучни с изявлението на главния партньор на Пхенян, Китай, който настоява за възобновяване на диалога с Ким Чен Ун», коментира журналистът.

По такъв начин Путин напълно се приближи с позицията на Пекин за «двойното замразяване», според която САЩ трябва да спрат военните си маневри с армията на Сеул и разполагането на ПРО в Южна Корея и Япония, докато Пхенян в замяна на това трябва да сложи край на изстрелването на реки и атомните си изпитания», отбелязва авторът.

Експертите нямат единно мнение по въпроса, доколко атомното оръжие на Пхенян е средство за сдържане, за да се запази режимът, и доколко то е негов потенциален инструмент за агресия, продължава журналистът.

Но се създава впечатлението, че с атомната бомба Ким Чен Ун е уверен, че САЩ няма да могат да го атакуват, а от това следва, че той може да развива своя арсенал, без да се опасява да завърши дните си като Саддам Хюсеин или Кадафи.

Но генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреждава: световните войни «не са започнали в един миг, а са следствие на серия от решения, приети от различни страни».

Добре ще е да извлечем урок от историята», прави изводите си авторът.

Източник: Петя Паликрушева, News Front