Il Giornale: Който и да спечели изборите в САЩ, Европа ще е губещата

Il Giornale: Който и да спечели изборите в САЩ, Европа ще е губещата

Публикувано от:

Европейците свикнаха да виждат в САЩ страна, която води след себе си свободния свят в борбата срещу „империята на злото”. Тя обаче вече отдавна не съществува и Америка се грижи само за това как получи абсолютното световно господство. Който и да стане нов президент, ситуацията няма да се промени и Европа трябва да свиква с това, пише италианският вестник Il Giornale, цитиран от RT.

Цяла Европа вторачено следи изборите в САЩ. Някои предпочитат Хилари Клинтън, на друг повече му харесва Тръмп. Впрочем не те ще ръководят европейските страни, но защо ли европейците се държат така, сякаш избират собствен президент, пита Il Giornale.

Изданието счита, че Европа е свикнала с мисълта, че САЩ в продължение на дълги години стояха начело на армията на свободния свят в борбата против „империята на злото”. Тя обаче изчезна заедно със СССР и оттогава САЩ са заети единствено с изтикване на Русия от Европа и разширяване на НАТО. „След това САЩ завладяха Афганистан, разрушиха Ирак, сражаваха се със светски режими в арабските страни и поддържаха движението на ислямския интегрализъм, което в резултат доведе до създаване на ИД и предизвика ужасяваща вълна от миграция в Европа”, пише италианският вестник.

Il Giornale отбелязва, че президентът на САЩ вече не се явява „главнокомандващ в борбата срещу общия враг”. „Той е президент на страната-империалист, която мисли само как да разшири областта на своето влияние във всички направления и да поддържа своите интереси, унищожавайки всеки, който й пречи”, пише изданието.

„Какво очаква италианецът от Хилари Клинтън? Че тя ще приключи „студената война” с Русия, ще снеме санкциите, ще сключи изгоден за Италия търговски договор, ще ни избави от ИД и ще направи Северна Африка мирна и приятелска? Хилари Клинтън такива неща не я интересуват, тези точки ги няма в програмата й, която е насочена към американците, а не към нас. Същото важи и за Доналд Тръмп”, счита авторът.

Време е европейците да свикнат с мисълта, че Америка вече не иска да възстанови реда и справедливостта в света. „Това е страна, която жадува за абсолютна власт и навсякъде насажда своите интереси”, пише Il Giornale.