III Международен културен форум – Санкт-Петербург

III Международен културен форум – Санкт-Петербург

Публикувано от:

На историческата сцена на Александринския театър се е състояла тържествената церемония по откриването на III Санкт-Петербургски международен културен форум.

 

Александринский театр

Събитието е посветено на 250-годишнината на Ермитажа и се открива в деня на основаването на великия музей – 7 декември.

В навечерието на празника на Дворцовия площад се е провело уникално светлинно 3D-шоу «Бал на историята. За една вечер фасадата на зданието на Главния щаб се е превърнала в огромен екран за три-измерен видеоспектакъл. За 12 минути на гражданите на Петербург и гостите на града е напомнено за най-значителните епизоди от руската история, свидетел и непосредствен участник  на които е бил Ермитажът.
Музеят е превърнат в място,  където миналото се среща с бъдещето.

Главни действащи лица на празника са шедьоврите на Ермитажа, неговите велики експонати, които буквално оживяват, благодарение на съвременните технологии.

 

III Международен културен форум е събрал около 8 хиляди участници от десетки страни. Само министрите на културата от различните държави са около 40.

– Ние нерядко неправомерно стесняваме самото понятие култура, свеждайки го само до този или онзи локален сегмент, – казала при откриването на Форума председателят на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко. — Между другото, именно в нашия велик град знаменитит учен, академик Дмитрий Лихачов, заедно с група руски интелектуалци, работили по молба на ЮНЕСКО над проблемите на културата, са  дадали най-доброто определение на това сложно и важно понятие: под култура се разбира сътворената от човека материална и духовна среда на обитаване, а също така процесите на създаване, опазване и възпроизводство на нормите и ценностите, способстващи извисяването на човека и хуманизацията на обществото. Това е блестяща формула. Главното тук е обединяващата функция на културата: само нейният език няма граници, само тя е способна да съединява хората, да противостои на политическите, икономическите, етническите, религиозните и другите видове противопоставяния…

 

 

https://vk.com/cultureforum2014?z=photo-78344494_343904535%2Falbum-78344494_00%2Frev

http://nevnov.ru/city/region/svetovoe-shou-ermitazh-bal-istorii-krasota-stil-i-roskosh-v-stile-glavnogo-muzeya-peterburga/

http://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/Valentina-Matvienko-V-kul%27ture-zhivyot-sila-doveriya-i-spravedlivosti-21371