IBT: Турция ще се окаже основният губещ от руските ограничителни мерки

IBT: Турция ще се окаже основният губещ от руските ограничителни мерки

Публикувано от:

Турция я чакат трудни времена в икономиката след въвеждане на руските ограничителни мерки срещу Анкара в отговор на сваления от турски изтребител F-16 руски бомбардировач Су-24, пише International Business Times.

Според авторът на статията, въведените ограничителни мерки за турски стоки на територията на РФ ще доведат до падане на цените и търсене на нови пазари за пласиране на продукцията. Турските власти ще се опитат да увеличат експорта в страните от ЕС и в Близкия Изток, докато в това време Москва укрепва връзките на пазарите в Централна Азия, счита авторът.

„От гледна точка на общата търговия, Турция ще се окаже основният губещ. Ако Русия продължи санкциите по отношение на бързо развалящите се продукти, то на Турция няма да й бъде лесно да ги продаде на друго място”, цитира IBT думите на Джейкъб Фънк Кирегаард от Института за световна икономика „Петерсон”.

В публикацията се отбелязва, че Русия е деветия по обем външен пазар на Турция. Оборотът на двустранната търговия между двете страни достига около 31 млрд. долара.

Освен ограничителните мерки на турска продукция, няма да е лесно да бъдат смекчени последствията от другите санкции. През 2014 г. Турция е посетена от 3 млн. руски туристи, които са на второ място след гражданите от ФРГ, отбелязва IBT с позоваване на Reuters.

„Аз не мисля, че Турция ще може реално да компенсира загубите от липса на руски туристи” – казва сътрудникът от Института „Копринен път” в Истанбул Гарет Дженкинс, който отбелязва, че Турция вече има проблеми с поддържане на количеството туристи на обичайното равнище.