Handelsblatt: Със снайперистите от Майдана ще се заеме Берлин

Handelsblatt: Със снайперистите от Майдана ще се заеме Берлин

Публикувано от:

Немското правителство настоява за провеждане на международно разследване за убийствата на хора от снайперисти в центъра на Киев, съобщава немското бизнес издание Handelsblatt, като цитира отговора на държавния секретар по въпросите на Европа в МВнР на Германия Михаел Рот на въпрос от страна на заместник-председателя на фракцията на „Левите” в Бундестага Сара Вагенкнехт. Това съобщава руското издание inopressa.ru.

Преди това канцлерът Ангела Меркел бе отбелязвала, че разследването на тези събития „отговаря на интересите на всички страни”. Както напомня немското издание, по време на сблъсъците между демонстрантите и полицията загинаха около сто души. Събитията остават неразследвани.

В Москва прозвуча чудовищно подозрение, че демонстрантите от Майдана, за да възпламенят искрата на революцията, сами са наели снайперисти, които са стреляли по протестиращите. Подобни заявления бяха „подхранени” от разгласения поверителен разговор между министъра на външните работи на Естония Урмас Пает с върховния представител на ЕС Катрин Аштън за това, че „снайперистите, стреляли по хора на Майдана на Независимостта, може да са били наети от опозицията”, пише още изданието.

Своя версия за събитията на Майдана има и министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков, който заяви, че отговорност за касапницата в Киев носят някакви трети, неукраински сили. Командирите от спецподразделенията, взели участие в тези събития, на свой ред опровергават, че са стреляли, за да убиват. „Никого не сме убили, ние стреляхме само по крака”, – заявил командирът на спецподразделението „Омега” Анатолий Стрелченко. И записите на преговорите, се казва в статията, потвърждават това.

inopressa.ru