Handelsblatt: Наборниците бягат от Украйна – кой на Запад, кой на Изток

Handelsblatt: Наборниците бягат от Украйна – кой на Запад, кой на Изток

Публикувано от:

Отклонението от военна служба придобива в Украйна масов характер, твърди немският вестник Handelsblatt. Украинците считат службата в армията като „напразна загуба на време” и подлагане на излишен риск.

Производствените предприятия с всички сили се стараят да „откачат” от служба своите служители, давайки за тях лъжливи сведения. Навсякъде процъфтява нелегален бизнес за ония, които искат да избегнат службата в армията: лекари търгуват с медицински удостоверения, а туристически фирми организират специални маршрути за стремящите се да напуснат пределите на страната. При това жителите на Западна Украйна се спасяват от военна служба в Европа, а мъжете от източните области заминават за Русия, отбелязва изданието.

Вестникът напомня, че преди няколко седмици е арестуван лекар от Черновци, който вземал за фалшива медицинска справка с подпис до 3500 евро. Само в Киев до 95% от цялото трудоспособно мъжко население се отклонява от военна повинност. В западната част от Украйна над половината млади хора през последните месеци са напуснали страната.

В Закарпатска, Ивано-Франковска и Лвовска област над 60% от трудоспособните мъже вече са извън пределите на Украйна. Като цяло до 70% от трудоспособните мъже са заминали на работа в съседните Полша и Румъния, а някои дори в Италия, Германия и Австрия. Започва селскостопанската година и навсякъде се появява необходимост от сезонни работници. Така на един път се решават две задачи: осигуряват се семействата и се избягва военната служба. Мнозина от тях имат и шенгенски визи.

В източните области картината е същата, само че оттук заминават не на Запад, а на Изток. В Сумска област са организирани туристически автобусни маршрути към Русия, които се използват от прилежащите области за работа. Като правило украинците се стараят да не се връщат без нужда в родните си краища, за да не ги призоват в армията, разказва Handelsblatt./БЛИЦ