Guardian: Туризмът в Турция е в тежко състояние

Guardian: Туризмът в Турция е в тежко състояние

Публикувано от:

Серията от терористични атентати и страхът от още насилие доведоха до катастрофален срив в областта на туризма в Турция.

Секторът се готви за нови изпитания след атаките, организирани от терористичната групировка Даеш. Атентатът, при който загинаха десет души, бе извършен в самото сърце на историческия район на Истанбул и по всяка вероятност бе насочен именно срещу туристи. Повечето от жертвите бяха германски граждани. Всяка година около пет милиона жители на Германия посещават Турция. Сега германците масово отменят екскурзиите си и Анкара се готви за още трудности в една и без това проблемна година.

Заради сваления руски боен самолет Турция изгуби и 4,5 милиона туристи от Русия. Военните операции срещу кюрдите в югоизточните провинции пък могат напълно да откажат хората, които планират да посетят страната.

Положението на туристическия сектор в Турция става все по-лошо, от една криза влиза в друга, отбелязва турският журналист Гюнес Комюркюлер за „Guardian“. „Ситуацията е толкова плачевна, че сме длъжни да признаем – тази година е напълно изгубена за туризма“, пише журналистът.

Освен в Турция, значителен спад в областта на туризма се очаква и в Тунис и Египет.  В Египет загубите са по-умерени, но последствията от тях могат да се окажат също толкова разрушителни.